Anketa POP TV: Posvetovalnim referendumom se obeta podpora, še najmanj podpore ima osebna raba konoplje

0

Uvedbi preferenčnega glasu, uporabi konoplje v medicinske namene in za osebno rabo ter pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se na posvetovalnih referendumih obeta podpora, ugotavlja anketa, ki so jo za POP TV izvedli pri Inštitutu Mediana. Največjo javno podporo ima uvedba preferenčnega glasu, najmanjšo pa uporaba konoplje za osebno rabo.

Uvedbi preferenčnega glasu je naklonjenih 79,1 odstotka vprašanih, nasprotuje pa ji dobra desetina.

Referendum o konoplji je razdeljen na dve vprašanji. Gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene, kar je deloma sicer že zakonsko urejeno, je naklonjenih bistveno več vprašanih kot uporabi konoplje za osebno rabo, in sicer 71,2 odstotka, 22 odstotkov vprašanih pa temu nasprotuje. Osebni rabi konoplje je naklonjenih 49,6 odstotka vprašanih, nasprotuje pa ji 39,9 odstotka vprašanih.

Dobra polovica vprašanih pa podpira uvedbo pravice odločanja o predčasnem končanju življenja (53,6 odstotka), nasprotuje pa ji 23,5 odstotka sodelujočih v anketi. POP TV navaja, da se je podpora temu referendumskemu vprašanju od prvega merjenja pred dvema mesecema občutno zmanjšala, in sicer za 8,6 odstotne točke.

Anketo za POP TV je med 21. in 24. majem na vzorcu 713 volilnih upravičencev izvedla Mediana.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen