Zelenski: Ukrajina bo brez ameriške pomoči izgubila vojno

0

Če ameriški kongres ne odobri vojaške pomoči, bo Ukrajina izgubila vojno, je v nedeljo opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V luči novega smrtonosnega napada na Harkov pa je znova poudaril potrebo po nujni okrepitvi zračne obrambe na severovzhodu države.

Ukrajinska vojska se v zadnjih mesecih sooča z rastočim ruskim pritiskom na fronti, ob pomanjkanju zračne obrambe pa je napadom vse bolj izpostavljena tudi njena infrastruktura.

Politična preigravanja v kongresu ZDA, kjer republikanci blokirajo paket vojaške pomoči za Kijev v vrednosti 60 milijard dolarjev, bi lahko privedla do poraza Ukrajine, opozarja Zelenski.

“Kongresu je treba izrecno povedati, da bo Ukrajina izgubila vojno, če ne bodo pomagali,” je povedal na videokonferenci državne platforme za zbiranje mednarodne pomoči za Ukrajino, United24.

Kot je prepričan Zelenski, bi poraz Ukrajine pomenil, da bodo napadene druge države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V rednem večernem nagovoru državljanom je Zelenski posebno pozornost namenil zračni obrambi Harkova. Drugo največje ukrajinsko mesto je bilo namreč v soboto tarča novega napada, v katerem je bilo ubitih najmanj šest ljudi.

Ukrajinski voditelj je tudi to priložnost izkoristil za poziv mednarodnim zaveznikom h krepitvi dobav orožja, s katerim bi lahko zaščitili nebo nad severovzhodno Ukrajino.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen