(16.000 kilometrov dolgi maraton) Britanec kot prvi od juga do severa pretekel celotno dolžino Afrike

0

Britanec Russ Cook je pretekel celo dolžino Afrike, kar naj bi mu uspelo kot prvemu. Več kot 16.000 kilometrov dolgo pot je z najjužnejše točke Južne Afrike začel 22. aprila lani, v nedeljo pa potovanje, med katerim je imel težave z zdravjem, vizumi in celo oboroženim ropom, končal na tunizijskem rtu Angela, najsevernejši točki afriške celine.

Na poti je 27-letnik prečkal 16 držav in naredil več kot 19 milijonov korakov. V 351 dneh je pretekel dolžino, enakovredno 385 maratonom, pri čemer ga je pot vodila prek gora, tropskih gozdov in puščav, vključno s Saharo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na zadnjem dnevu poti so se športniku iz Worthinga na jugu Anglije pridružili podporniki, ki jih je Cook povabil, naj ga spremljajo zadnjih nekaj kilometrov. V njihovem spremstvu je v nedeljo popoldne pritekel na rt Angela v Tuniziji, kjer posebna skulptura označuje najsevernejšo točko Afrike.

Zaključek izziva so nato proslavili v zabavo v hotelu v mestu Bizerte, najsevernejšem afriškem mestu. Cook se je v času svojega podviga večkrat pošalil, da si neznansko želi koktajla jagodni daiquiri.

Tek sicer na poti ni bil njegov edini izziv. V Angoli se je njegova ekipa soočila z oboroženim ropom, zaradi težav pri pridobivanju vizuma za Alžirijo pa je bil celoten projekt resno ogrožen.

V Sahari je tekel ponoči, da bi ubežal žgočemu soncu in vročini. V Nigeriji pa so mu zdravniki svetovali, naj zaradi bolečin, ki jih je trpel, omeji količino dnevno pretečenih kilometrov.

Minuli teden je Cook, ki se je označil za “popolnoma normalnega tipa”, preteklo leto opisal kot najtežje v svojem življenju, a obenem kot izjemno čast. “V prav vsaki državi, ki smo jo obiskali, smo srečali izjemne ljudi, ki so nas sprejeli z ljubeznijo in prijaznostjo. Človeški duh je lepa stvar,” je še dodal.

Še preden se je odpravil na pot, pa je izrazil upanje, da bo s svojim podvigom spodbudil ljudi, naj se v večji meri podajo za svojimi sanjami.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen