V Benetkah konec meseca v veljavo stopi sistem dnevnih vstopnic za turiste, ki tam ne nočujejo

0

Dnevni obiskovalci Benetk bodo morali od konca aprila naprej določene dni v letu plačati pet evrov za vstop v mesto, je danes sporočil beneški župan Luigi Brugnaro. Kot je pojasnil, bo plačilo potrebno za obisk med 8. in 16. uro, in sicer med 25. aprilom in 5. majem ter vse konce tednov do sredine julija. Izjemi bosta 2. in 3. junij.

Beneške mestne oblasti so se za uvedbo vstopnic za dnevne turiste odločile novembra lani, potem ko so leta razpravljale o tem, kako najbolje urediti prekomeren množični turizem v mestu. Uvedbo ukrepov so dolgo zamikali zaradi skrbi glede zmanjšanja prihodkov in omejitev svobode gibanja.

Letos bodo vstopnino med 8. in 16. uro zaračunavali skupno 29 dni, in sicer med 25. aprilom, in 5. majem ter vse vikende do 14. julija. Izjema bo vikend 1. in 2. junija, ko v Italiji obeležujejo dan republike.

Vstopnino bo potrebno plačati s kreditno kartico ali s Paypalom, vstopnice pa si bodo morali obiskovalci prek spleta rezervirati vnaprej, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Plačila vstopnine bodo oproščeni prebivalci Benetk, vsi, ki so rojeni v beneški občini, lastniki nepremičnin v mestu, študenti in zaposleni. Za otroke, mlajše od 14 let, invalide in njihove spremljevalce, kot tudi tiste, ki v mestu prenočijo, bo veljala obveznost rezervacije, a jim vstopnine ne bo treba plačati.

“Naš cilj ni pobiranje denarja, ampak preprečiti, da bi mesto eksplodiralo,” je na današnji novinarski konferenci dejal Brugnaro in poudaril potrebo po uravnavanju pretoka turistov. “V prvih dveh letih bomo imeli več stroškov kot prihodkov, vendar menimo, da je ta odločitev nujna,” je dodal.

Po njegovih besedah bo letošnje leto preizkusno, denar, ki ga bodo s pobiranjem vstopnine pridobili, pa bo namenjen zlasti za vzdrževanje mesta, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Po uradnih podatkih je leta 2022 v zgodovinskem središču Benetk prenočilo približno 3,2 milijona turistov. K tej številki je potrebno prišteti na tisoče ljudi, ki mesto obiščejo le za en dan. Središče Benetk ima sicer manj kot 50.000 stalnih prebivalcev, na vrhuncu sezone pa je lahko v njem več kot dvakrat toliko turistov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen