Rusija uslužbenca slovenskega veleposlaništva v Moskvi razglasila za nezaželeno osebo

0

Rusija je danes uslužbenca slovenskega veleposlaništva v Moskvi razglasila za nezaželeno osebo, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. To je za STA potrdilo slovensko zunanje ministrstvo (MZEZ), ki je še pojasnilo, da mora diplomat Rusijo zapustiti do prihodnjega petka. Gre za odgovor Moskve na izgon ruskega diplomata iz Slovenije konec marca.

O izgonu slovenskega diplomata je ministrstvo obvestilo slovensko veleposlanico v Moskvi Darjo Bavdaž Kuret, ki so jo danes poklicali na pogovor. Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je bila veleposlanica na pogovoru na ministrstvu 15 minut, ob prihodu in odhodu pa ni dajala izjav.

Rusko zunanje ministrstvo je ob izgonu diplomata napovedalo odgovor. Danes pa so na svoji spletni strani zapisali, da so veleposlanici ob upoštevanju načela vzajemnosti izročili noto o razglasitvi enega od uslužbencev slovenskega veleposlaništva v Moskvi za nezaželeno osebo.

Na MZEZ so to informacijo potrdili in pojasnili, da mora diplomat Rusijo zapustiti do prihodnjega petka. Dodali so, da ukrep ne pomeni zmanjšanja števila diplomatskega osebja na veleposlaništvu v Moskvi, saj bo ministrstvo diplomata nadomestilo v najkrajšem možnem času.

Po navedbah virov na MZEZ je na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi šest članov osebja – poleg veleposlanice še trije diplomati in dva člana tehničnega osebja.

Slovensko zunanje ministrstvo je 21. marca obvestilo rusko veleposlaništvo, da je ruskega diplomata, ki je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom, razglasilo za nezaželeno osebo skladno z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih. Ob tem je diplomatu, šlo naj bi za namestnika vojaškega atašeja Sergeja Lemeševa, postavilo enotedenski rok, da zapusti državo. Iz Slovenije je odšel 27. marca.

Na ruskem ministrstvu so danes poudarili, da je izgon ruskega diplomata odkrito neprijazna poteza Slovenije, ki jo obravnavajo v kontekstu splošne usmeritve Ljubljane k uničenju vezi med Slovenijo in Rusijo. “Odgovornost za posledice takšne destruktivne politike je v celoti na slovenski strani,” so še poudarili v Moskvi.

Diplomat, ki ga je Slovenija izgnala zaradi velikega povečanja ruskih propagandnih aktivnosti, naj bi po neuradnih informacijah s svojo mrežo sodelavcev poskušal vplivati na praznovanje 20. obletnice vstopa Slovenije v Nato in ustvariti razkol v slovenski družbi. V javnosti naj bi tudi želeli zbuditi negativna čustva do severnoatlantskega zavezništva. Visoko na njihovi agendi naj bi bilo tudi obtoževanje Zahoda za domnevna dvojna merila v primeru konfliktov med Ukrajino in Rusijo ter Izraelom in Hamasom. Med cilji te mreže naj bi bilo neuradno tudi zamajati zaupanje v vlado.

Kmalu po izgonu ruskega diplomata je državo zapustilo še nekaj ruskih državljanov, ki naj bi bili v Sloveniji zaradi študija. Neuradno naj bi v tem primeru šlo za izkoriščanje sistema za študentsko izmenjavo, saj so na ta način hitreje dobili dovoljenje za bivanje v Sloveniji. Del mreže izgnanega ruskega diplomata medtem naj ne bi bila domnevna ruska vohuna, ki sta bila aretirana decembra 2022.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen