Mag. Dejan Kaloh s poslansko pobudo Golobovi vladi: Ponovno naj se ustanovi Poštna banka Slovenije, ki bi imela svoj sedež prav tako v Mariboru

4

Poslanec SDS, mag. Dejan Kaloh, je podal poslansko pobudo glede ponovne ustanovitve Poštne banke Slovenije, ki jo je naslovil na Vlado Republike Slovenije.

Vsebina poslanske pobude na tem mestu objavljamo v celoti.

Madžarska banka OTP, ki je lastnica banke SKB in Nove KBM, namerava banki združiti v letošnji drugi polovici leta. Ime bodoče združene banke bo OTP banka, njen sedež pa bo na Slovenski cesti v Ljubljani. Če pustimo ob strani, da je država pred dobrim desetletjem Novo KBM dokapitalizirala s skoraj milijardo evrov, prav tako pa so delnice za predhodno dokapitalizacijo kupovali tudi številni Mariborčani, je selitev sedeža pač poslovna odločitev novih lastnikov.

Pošta Slovenije zaenkrat še ima sedež v Mariboru in je aktualna vlada naj ne bi nameravala prodati. Osnutek prenovljene strategije upravljanja državnih naložb predvideva prekvalifikacijo pošte iz strateške v pomembno naložbo, a je minister za finance Klemen Boštjančič zagotovil, da v ozadju sprememb strategije ni prodaja pošte in da je do spremembe klasifikacije državnih naložb v osnutku strategije prišlo “izključno zaradi tehničnih razlogov”. Kot poslanec iz Maribora upam, da to drži in da bo Pošta Slovenije ostala v 100% lasti Republike Slovenije.

Na Vlado Republike Slovenije naslavljam pobudo za ponovno ustanovitev Poštne banke Slovenije, ki bi imela svoj sedež prav tako v Mariboru. Pošta Slovenije ima namreč zelo razvejano mrežo poštnih poslovalnic, skoraj 500 jih je na območju celotne Slovenije. Z ustanovitvijo Poštne banke Slovenije bi se ponovno omogočilo ljudem opravljati poleg poštnih storitev, tudi osnovne bančne storitve. Banke so velikokrat zelo oddaljene od ljudi, ki živijo izven večjih mest in izven večjih regionalnih središč. Tega se zavedajo tudi v številnih evropskih državah, saj nacionalne pošte delujejo tudi kot banke s celo paleto bančnih storitev.

Poštna banka Slovenije bi bila tako ponovno ustanovljena kot domača banka, katere bančne storitve bi spet koristili prebivalci Štajerske, Koroške, Bele Krajine, Prekmurja, Zasavja in še kje v Sloveniji, kjer ima prebivalstvo otežen dostop do osnovnih bančnih storitev. Z ustanovitvijo Poštne banke Slovenije bi tako dodatno zaščitili nacionalni interes in hkrati poskrbeli za depriviligirane slovenske pokrajine in tako udejanjali decentralizacijo tudi v praksi.

Št. komentarjev: 4
 1. vasko pravi

  A ni Golob obljubljal, da bo še posebej gledal na Maribor? No sedaj ima priliko, pa da ga vidimo.

 2. Opazovalec pravi

  Golob naj jo ustanovi, da bo imel Janša kaj prodati!

 3. ernest pravi

  Zakaj pa so poslanci svobode tako tiho, ko se seli sedež nkbm v Ljubljano? Ubogi štajerci kako so jih spet naplahtali!

 4. Re gornjim pravi

  Ne veš blento, da je Janša nkbm že prodal Madžarom?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen