(Han (gre) Solo kot v Vojni (rdečih) zvezd) Odločil se je za naskok na vrh SD en dan pred kongresom in o tem obvestil tako Goloba kot “trojico voljnih”

4

“Deloval bi proti sebi, če bi v življenju sprejemal preuranjene odločitve,” je dejal ob dejstvu, da je kandidaturo najavil le dan pred kongresom. “Vsaka stvar v življenju mora na nek način dozoreti,” je pojasnil in izpostavil, da ga je h kandidaturi v zadnjih dneh nagovorilo članstvo.

Izpostavil je tri zaveze – povezati vse v stranki, ekipno delovanje in povezanost z ljudmi.

Če kdaj, potem zdaj stranka potrebuje, da so v sprejemanje odločitev vključeni vsi, “ta moment enotnosti”, je dejal. Meni, da bi stranko lahko združil in poenotil, socialni demokraciji pa vrnil “tisti sijaj, ki ga je v preteklosti že imela”. Dodal je, da morajo biti k temu zavezani vsi, ki se bodo na tem kongresu borili, ne glede na to, kdo bo na koncu zmagal.

V kandidaturo se podaja zelo pomirjen, “brez računic o podpori, brez lobiranja v ozadju, ali pa z nekim skritim adutom v rokavu”. Na kongresu bo najprej moral zbrati tretjino podpisov delegatov, kar je ob 409 delegatih vsaj 137. Podpisov še nima zagotovljenih in jih “iskreno ne štejem”, pravi. “Naša stranka je na nek način tudi gentlemanska in te podpise se je večkrat dajalo,” je dejal, ob tem pa izpostavil, da ta podpis še ne pomeni tudi glasu, saj je glasovanje tajno. Delegate bo poskušal prepričati s svojim pogledom na vodenje stranke. “In to je vsa moja računica,” je dodal.

O svoji odločitvi je pred javnostjo obvestil protikandidate – vodjo poslanske skupine SD Janija Prednika, župana Ajdovščine Tadeja Beočanina in evropskega poslanca Milana Brgleza – ter predsednika vlade Roberta Goloba.

Zmaga ali poraz posameznega kandidata ne smeta biti ključna, ključna mora biti skupna zmaga socialne demokracije, meni. Po kongresu bodo morali sodelovati, je izpostavil.

Očitke, da so se drugi kandidati v preteklih tednih intenzivno predstavljali na terenu, pa je označil za “izgovor”. Čeprav so “vsi kandidati opravili res veliko stvar za socialno demokracijo”, je namreč “sam dvajset let član stranke in ne glede na sedanje razmere v stranki pred kongresom, vsak dan tudi na terenu”, zato člani njegova stališča poznajo. “Sem človek, ki zna povezati in sem na več funkcijah povezal ljudi v stranki,” je dejal.

O morebitnih odhodih iz stranke v primeru njegove izvolitve je dejal, da se bo z vsakim posameznikom, ki bi se za to odločil, pogovoril. “In še več – tiste, ki so že izstopili iz stranke, je treba dobiti nazaj v stranko,” je dodal.

V primeru neizvolitve pa se iz stranke ne umika, ampak ji obljublja pomoč “s svojim delom in znanjem”. “V tej stranki je tudi že kdo izgubil volitve, pa je nadaljeval svojo politično pot,” je dejal. Če bi predsednik stranke in stranka ugotovila, da se mora umakniti zato, da SD lahko nemoteno nadaljuje svoje delo, pa bi to “brez problema naredil”.

Št. komentarjev: 4
 1. asja pravi

  Han bo izvoljen. Oni trije nimajo šans.

 2. grega pravi

  Lepo jih je presenetil, prav po partizansko :)))))) S Hanom bo morda SD do naslednjih DZ volitev prišla na 5%.

 3. silvo pravi

  Zdaj bo lepo združil poslovanje svoje firme s stranko. Žibert je bil za njega amater. Po koncu tega mandata bo tovariš Han dvojni gospod – na davkoplačevalski račun seveda.

 4. mirror pravi

  Izdelava nalepk za Laško in Union mu pa propadla. Dokler sta bili pivovarni v državni lasti je Han zaračunal nalepke kolikor se mu je zazdelo, po prodaji pivovarn tujcem pa cene nalepk ni hotel znižati, zato je dobil nogo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen