Na predstaviti Ruplove knjige “Voditelji Slovenije” sta se skupaj znašla Janša in Kučan

3

Nekdanji politik Dimitrij Rupel je v ljubljanski knjigarni Konzorcij predstavil knjigo Voditelji Slovenije. Avtor v njej popisuje prelomne dogodke v slovenski politiki med leti 1988 in 2009. Osredotoča se na delo Jožeta Pučnika, Janeza Drnovška, Milana Kučana in Janeza Janše, ki so po mnenju avtorja odločilno prispevali k slovenski osamosvojitvi.

Rupel je na predstavitvi dejal, da se je na štiri omenjene politike osredotočil tudi zato, ker so bistveno zaznamovali slovensko politično, kulturno in gospodarsko življenje po koncu hladne vojne. “Brez teh štirih ljudi slovenske države ne bi bilo,” je poudaril.

Rupel meni, da bi knjiga Voditelji Slovenije lahko bila eden od priročnikov za slovensko zgodovino. “Vprašanja, ki jih odpiram, so izpitna vprašanja za bodoče državnike,” je ocenil Rupel.

Na vprašanje, kakšne bi morale biti značilnosti dobrega državnika, je dejal, da sta bistveni vljudnost in pripravljenost sprejemati odločitve z opozicijo. Državniki so po njegovem mnenju “ljudje, ki jim ni mogoče očitati, da zlorabljajo svoj položaj. Zadnje čase pa je postala politična kultura, ki jih naši sedanji politiki uporabljajo, zelo trdi, neprijazni, bi rekel, uničevalni”.

Predstavitve sta se na Ruplovo povabilo udeležila tudi Janša in Kučan, ki sta pozdravila izid knjige. Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janša je dejal, da je stvarnost zelo zapletena in “jo velikokrat razumemo šele, ko postane zgodovina”. Po njegovih besedah je ravno iz knjig o osamosvojitvi izvedel veliko o ekonomiji in drugih področjih v tem času.

“Slovenska osamosvojitev je zelo velik, mora biti tudi najboljši in najpomembnejši projekt, ki smo ga Slovenci v svoji zgodovini uresničili. Je kot veliko drevo, ki raste iz mnogih korenin, zato se ga ne da razumeti preko enostranskega prikazovanja, ki je v glavnem veljalo ali pa velja še zmeraj,” je poudaril prvi predsednik Slovenije Kučan.

Kučan je ob robu predstavitve še ocenil, da aktualne razmere niso optimistične, niso pa niti tako katastrofične, kot jih prikazujejo mediji. “Upam, da bo na koncu prevladala treznost,” je dejal. O tem, ali ima aktualni predsednik vlade Robert Golob možnost, da mandat izpelje do konca, ni želel soditi.

Št. komentarjev: 3
  1. gargi pravi

    Pa saj na eni barki ste že tudi bila skupaj, pa še kje. Vse to je predstava za javnost.

  2. alfred pravi

    Bolj primeren, da napiše tako knjigo bi bil Edo Ravnikar in ne Rupel.

  3. Šejdon pravi

    Naj se tudi Janša spelje v penzijo, tja spada tako po letih kot po svojem dementnem obnašanju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen