DZ na izredni seji prihodnji teden o zakonu o volitvah v DZ, na marčevski redni seji tudi interpelacija Stojmenove Duh

0

Na zahtevo SDS bo DZ na izredni seji prihodnji četrtek obravnaval predlog sprememb zakona o volitvah v DZ, po katerem predsedniki volilnih komisij ne bi bili nujno le sodniki, je sklenil kolegij predsednice DZ. Dogovorili so se tudi o sklicu redne marčevske seje DZ, na kateri bo na dnevnem redu tudi interpelacija ministrice Emilije Stojmenove Duh.

Poslanci SDS so januarja v DZ vložili predlog sprememb zakona o volitvah v DZ, ki zdaj določa, da sta lahko za predsednika Državne volilne komisije (DVK) in njegovega namestnika imenovana sodnika. Poleg tega so izmed sodnikov imenovani predsedniki in namestniki predsednika volilnih komisij volilnih enot ter predsedniki okrajnih volilnih komisij.

V SDS so predlog, po katerem bi lahko bili predsedniki in njihovi namestniki v skoraj vseh volilnih organih pravniki s pravniškim državnim izpitom in izkušnjami na področju volilnih opravil, in ne nujno sodniki, pripravili po tistem, ko so sodniki v okviru stopnjevanja protestnih aktivnosti napovedali možnost nesodelovanja v volilnih komisijah pred junijskimi evropskimi volitvami, če ustavna odločba glede sodniških plač ne bo izvršena.

Predlagane spremembe bodo torej poslanci obravnavali na izredni seji DZ prihodnji četrtek, je na današnji seji sklenil kolegij predsednice DZ.

Na seji pa so se govorili tudi o pripravi sklica redne marčevske seje DZ. Na slednji bo na dnevnem redu več zakonodajnih predlogov, med drugim predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bi dal podlago za razdelitev 13.000 računalnikov, zaradi nakupa katerih se je na tnalu znašla ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ki jo je ob tem doletela tudi interpelacija o njenem delu.

Predlog novele med drugim predvideva, da bodo skupine upravičencev, ki bodo v okviru vsakokratnega javnega poziva upravičeni do izposoje računalniške opreme, opredeljene v veljavnem načrtu spodbujanja digitalne vključenosti. Kot upravičence predlog zakona določa vse, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka in so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred. To pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 221,46 evra. Če bo še kaj opreme ostalo, se bo lahko krog upravičencev razširil na drugi dohodkovni razred.

Ministrica Stojmenova Duh se bo ob tem na marčevski seji pred DZ zagovarjala pred očitki predlagateljev interpelacije. Poslanska skupine SDS ji namreč očita sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela, sum oškodovanja davkoplačevalcev zaradi negospodarnega nakupa 13.000 računalnikov in zavajanje javnosti glede omenjenega nakupa.

Med zakonodajnimi predlogi, ki bodo na dnevnem redu marčevske seje, bodo sicer med drugim tudi predlog novele zakona o spodbujanju investicij, predlog zakona o paliativni in hospic oskrbi in predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen