V ospredju drugega dneva Münchenske varnostne konference konflikta v Ukrajini in Gazi, v Münchnu tudi Zelenski

0

V ospredju drugega dneva Münchenske varnostne konference (MSC) bosta danes konflikta v Ukrajini in Gazi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo želel predvsem prebuditi svoje zaveznike iz navidezne utrujenosti po skoraj dveh letih vojne, medtem ko bodo popoldne pozornost posvetili iskanju rešitev za mir na Bližnjem vzhodu.

Drugi dan jubilejne 60. Münchenske varnostne konference bodo zaznamovali konflikti. Zelenski je pred dvema letoma na MSC pozival svetovne politike in javnost k podpori v bojazni pred rusko invazijo, ki se je uresničila le nekaj dni kasneje. Po dveh letih spopadov pa se ukrajinski predsednik sooča z izzivom utrjenosti med svojimi zavezniki, to bo sicer tudi ena od tem današnjih okroglih miz.

Zelenski se v iskanju podpore sedaj zanaša tudi na dvostranske varnostne dogovore, ravno v petek jih je sklenil z Nemčijo in Francijo, pred tem pa že z Veliko Britanijo. Sledili naj bi podobni dogovori z drugimi državami skupine G7.

Ukrajina je bila dolgo časa prva skrb svetovnih voditeljev, pozornost pa sedaj zahteva tudi že več kot štiri mesece trajajoča vojna v Gazi. Popoldne bodo v Münchnu gostili več okroglih miz na temo Bližnjega vzhoda, zbrane pa bo nagovoril tudi izraelski predsednik Jicak Hercog.

Konference v bavarski prestolnici se udeležuje tudi slovenski premier Robert Golob, ki je imel v petek več dvostranskih srečanj, danes pa bo sodeloval na panelu o reformi Varnostnega sveta ZN. Slovenija je namreč januarja začela dvoletni mandat kot nestalna članica VS ZN.

60. Münchenska varnostna konferenca (MSC), ki se bo v bavarski prestolnici sklenila v nedeljo, letos gosti rekordno število svetovnih politikov in strokovnjakov s področja varnosti in obrambe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen