Predstavniki ZN zaskrbljeni zaradi izraelske napovedi širitve operacij na jugu Gaze

0

Več predstavnikov agencij Združenih narodov je danes izrazilo zaskrbljenost, potem ko je izraelski obrambni minister Joav Galant v četrtek napovedal, da bodo izraelske sile razširile svoje operacije na skrajnem jugu Gaze. V tamkajšnje mesto Rafa ob meji z Egiptom se je namreč zateklo več kot milijon razseljenih Palestincev.

“Zelo sem zaskrbljen zaradi navedb izraelskega obrambnega ministra o vojaškem pritisku na Rafo,” je danes na omrežju X sporočil visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Dodal je, da bi zaradi te napovedi morali zvoniti vsi alarmi, ker bi širitev operacij izraelskih sil v Rafi povečala verjetnost množičnih civilnih žrtev in nadaljnjih prisilnih selitev več kot 1,5 milijona že tako ranljivih Palestincev.

Tudi urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) je izrazil zaskrbljenost ob stopnjevanju sovražnosti v mestu Han Junis, zaradi česar se je v zadnjih dneh povečalo število ljudi, ki bežijo proti jugu. Izraelske sile so Rafo, ki se nahaja ob meji z Egiptom, sicer pred časom označile za varno območje.

“Večina ljudi tam živi v začasnih objektih, šotorih ali na prostem. Bojimo se tega, kar bo sledilo. Vsak teden mislimo, da se stanje ne more še poslabšati, a se to vsakič znova zgodi. V Gazi ni varnega kraja, tudi v Rafi ne,” je danes povedal tiskovni predstavnik urada Jens Laerke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden izmed prebivalcev Rafe je po navedbah agencije Reuters ocenil, da jim bosta v primeru izraelskega napada na mesto ostali le še dve možnosti – ostati in umreti ali pa splezati čez zid v Egipt. “Večina prebivalcev Gaze je v Rafi. Če bodo tanki vdrli v mesto, bo prišlo do pokola, kakršnega med to vojno še ni bilo,” je dejal.

Predstavnik WHO v Gazi Richard Peeperkorn je danes pojasnil, da je v Rafi pred začetkom izraelske ofenzive na Gazo 7. oktobra živelo približno 200.000 ljudi, sedaj pa se je na območje zateklo še več kot milijon razseljenih Palestincev. Menil je, da izraelske sile ne bi smele napasti obmejnega mesta.

Izrazi zaskrbljenosti sledijo napovedi izraelskega ministra Galanta, ki je v četrtek obiskal vojake v Han Junisu in napovedal razširitev operacij na skrajni jug Gaze, torej tudi na območje Rafe. Izraelska vojska je od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi v Gazi, po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v palestinski enklavi skupno ubila najmanj 27.131 ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen