Delavci Salonita Anhovo javnost pozivajo, naj jim pusti delati

0

Delavci Salonita Anhovo so v sredo srečali z županom Občine Kanal ob Soči in izrazili svoje nezadovoljstvo zaradi, po njihovih besedah, javno izrečenih neresnic ter od njega zahtevali opravičilo. Hkrati so želeli pojasnila glede strokovnosti predlaganega Zakona o varstvu okolja. Delavci naj bi bili šokirani nad stališči in pomanjkljivimi odgovori župana, zato do petka zahtevajo javno opravičilo in umik njegove podpore predlogu Zakona o varstvu okolja.

Na srečanju so delavci župana Miho Stegla zopet opozorili, da predlog Zakona o varstvu okolja tehnično ni izvedljiv in vodi v zapiranje cementarne ter posledično izgubo številnih delovnih mest. Pri tem so poudarili, da predstavljeni razvojni načrti podjetja Salonit Anhovo v letu 2022 in prvem polletju 2023 omogočajo, da bi z vpeljavo dodatnih novih tehnologij dosegli meje, ki so takrat veljale za sežigalnice. Od decembra 2023, ko so bili sprejeti strožji Zaključki BAT za sežigalnice,  tehnološka prilagoditev in doseganje mejnih vrednosti ni več izvedljiva. Kot so povedali, trenutno ne obstaja tehnologija, ki bi lahko zagotovila dosego mejnih vrednosti, ki so določene v predlogu Zakona o varstvu okolja.

Župan na vprašanje, kateri strokovnjaki so preučili izvedljivost zakona in s katero tehnologijo jih lahko cementarna doseže, ni znal odgovoriti. Povedal je le, da bo o sprejetju zakona in usodi delovnih mest odločalo Ustavno sodišče, kamor je za iskanje pravice tudi napotil vse delavce.

Zdaj do petka od župana zahtevajo, da se jim javno opraviči ter da umakne javno podporo predlogu Zakona o varstvu okolja, ki ogroža delovna mesta v edini slovenski cementarni.

Za konec so zaposleni v Salonitu Anhovo dodali, da s svojo borbo za delovna mesta ne bodo odnehali in pozvali javnost, naj jim pusti delati.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen