Sodniško društvo: Vladni dogovor s sindikati javnega sektorja nedopustno barantanje

0

V Slovenskem sodniškem društvu vsebino parafiranega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja vidijo kot “nedopustno barantanje in popolno zanikanje vladavine prava”. Vlada je namreč po njihovem mnenju z dogovorom jasno pokazala, da ne bo spoštovala odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah oz. se je k temu celo zavezala.

V sodniškem društvu so spomnili, da se je vlada v ponedeljek na dopisni seji seznanila z vsebino parafiranega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja o delni uskladitvi plač z inflacijo. Dogovor je bil parafiran 21. decembra, med drugim pa vsebuje določbo, da sindikati javnega sektorja do 13. septembra ne bodo sprožili nobenih stavkovnih aktivnosti v zvezi z vsebino dogovora.

Parafirani dogovor hkrati vsebuje tudi določilo, da zaveza glede neizvajanja stavkovnih aktivnosti ne bo veljala, če bi vlada za funkcionarje ali posamične skupine javnih uslužbencev sprejela poseben dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij, so še navedli.

Takšno vladno odločitev v društvu razumejo kot “nedopustno barantanje in popolno zanikanje vladavine prava”. Spomnili so, da je ustavno sodišče državnemu zboru naložilo, naj do 3. januarja letos odpravi neustavnosti, povezane z materialnim statusom funkcionarjev sodne veje oblasti.

“Minister za finance Klemen Boštjančič in minister za javno upravo Franc Props sta s parafiranjem dogovora s sindikati javnega sektorja jasno pokazala, da odločbe ustavnega sodišča izrecno ne spoštujeta, saj sta se k temu celo zavezala,” so zapisali v sodniškem društvu. Nedopustno se jim namreč zdi, da vladni dogovor s sindikati temelji na določbi, da ustavna odločba ne bo spoštovana.

“Na dlani je vprašanje legalnosti takega dogovora, v katerem vlada javno oznani in z neko skupino javnih uslužbencev sklene zavezo, da odločbe ustavnega sodišča ne bo spoštovala, saj gre za vprašanje skladnosti takega dogovora s prisilnimi predpisi in moralo,” so sporočili iz društva. Opozorili so, da so dogovori, sklenjeni v nasprotju “s prisilnimi predpisi in moralo”, nični.

Vlado in državni zbor so znova opozorili, da sta dolžna “nemudoma, brez kakršnegakoli odlašanja odpraviti neustavnost, povezano z materialnim statusom sodne veje oblasti”.

Vlada se je je sicer na ponedeljkovi dopisni seji seznanila s predlogom dogovora in za podpis pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa in ministra za finance Klemna Boštjančiča. Na podpis dogovora je vlada sindikate povabila za sredo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen