Skupina Brics odslej z novimi petimi polnopravnimi članicami

0

Egipt, Etiopija, Iran, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so danes postali polnopravne članice skupine največjih gospodarstev v vzponu (Brics). Ta se je tako razširila na deset članic.

Voditelji dosedanjih članic Bricsa – Brazilije, Rusija, Indije, Kitajske in Južne Afrike – so se o sprejetju novih članic dogovorili na 15. vrhu skupine avgusta lani v Johannesburgu. V skupino so jih povabili šest – poleg peterice, ki se je skupini pridružila danes, še Argentino, ki je pred dnevi uradno sporočila, da se ne bo včlanila.

Novi argentinski predsednik Javier Milei je v pismu voditeljem Bricsa pojasnil, da se stališča nove vlade v številnih pogledih razlikujejo od predhodnih oblasti, tako da trenutno ni pravi čas za pridružitev skupini.

Da Argentina ne bo članica skupine, je sicer na omrežju X že konec novembra zapisala nova argentinska zunanja ministrica Diana Mondino. Milei pa je že v predvolilni kampanji jasno kazal simpatije do ZDA in Izraela ter napovedoval prekinitev stikov z Brazilijo in Kitajsko.

Zanimanje za pridružitev skupini je sicer po navedbah južnoafriške zunanje ministrice Naledi Pandor izrazilo okoli 40 držav, od tega resneje 23. Poleg petih novih članic so željo po članstvu med drugim izrazile Alžirija, Bangladeš, Venezuela in Tajska.

Skupino Brics poleg novih članic sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika, države, ki si želijo okrepiti svoj geopolitični in gospodarski položaj v svetu. Članice skupine so še pred sprejetjem novih obsegale 42 odstotkov svetovnega prebivalstva, 30 odstotkov ozemlja in 24 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Do vojne v Ukrajini praviloma ohranjajo nevtralno držo, medtem ko sebe v okviru leta 2009 ustanovljene skupine razumejo kot protiutež gospodarski prevladi Zahoda.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen