PV Golob: Slovenija v Varnostnem svetu ZN ne bo tiha opazovalka

0

Slovenija je mandat nestalne članice Varnostnega sveta ZN začela v času vse večjih izzivov mednarodne skupnosti, zato se bo še naprej intenzivno zavzemala za uravnotežene mednarodne odnose in zaščito najbolj ranljivih, je v današnji izjavi sporočil premier Robert Golob. Dodal je, da Slovenija ne bo tiha opazovalka, ampak aktivna udeleženka VS ZN.

Golob je prepričan, da velikost Slovenije pomeni uravnoteženost, s katero lahko dosežemo uspehe, ki jih velike države, obremenjene z zgodovino in lastnimi interesi, ne morejo. “Oči celega sveta bodo uprte v nas. Ugled, ki ga imamo, obrnimo v dejanja, ki bodo pripomogla k miru in stabilnosti na svetovnih žariščih,” je poudaril.

Slovenija bo kot nestalna članica VS ZN nadaljevala z aktivnostmi na področju človekovih pravic, ki so predpogoj za mir in varne družbe, za enakost spolov, doseganje ciljev trajnostnega razvoja in pravičnejšega sveta, še piše v sporočilu kabineta predsednika vlade.

“Ne bomo pozabili na pomen solidarnosti in humanosti. Tako velike potrebe po solidarnosti kot je danes, v zadnjih 75 letih še ni bilo,” je ocenil Golob in si zaželel, da bi bila Slovenija ambiciozno realna in nesebična.

“Sodelovali bomo z ostalimi člani VS ZN. Ne bomo tihi opazovalci, ampak aktivni udeleženci. Gradili bomo partnerstva in koalicije s članicami ter iskali skupne točke z vsako posebej,” je dodal.

Ob tem je tudi poudaril, da bo Slovenija septembra predsedovala VS ZN in bo imela priložnost vplivati na prihodnost multilateralizma. Takrat bo v New Yorku potekal vrh prihodnosti, kjer bodo voditelji sprejeli pakt za prihodnost, je pojasnil in dodal, da bo slovensko predsedovanje VS ZN potekalo v najboljšem možnem času.

Slovenija je danes uradno začela mandat nestalne članice VS ZN, ki traja do 31. decembra 2025, praktično pa bo soodločanje pri vprašanjih svetovnega miru in varnosti začela v torek, ker je palača narodov zaradi praznika 1. januarja prazna.

Z vstopom Slovenije v VS ZN je zaživela tudi posebna spletna stran buildingtrust.si, ki vsebuje informacije o aktualnem dogajanju v VS ZN ter delovanju in pobudah Slovenije v obdobju trajanja njenega mandata, je na omrežju X sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen