Prihodnji teden v parlamentu: Popočitniški teden bo zaznamovalo potrjevanje kandidatke za novo kmetijsko ministrico

0

V dneh po novoletnih parlamentarnih počitnicah se v DZ obeta miren teden. Popestrila pa ga bo predstavitev kandidatke za novo kmetijsko ministrico Mateje Čalušić pred matičnim odborom. Ob zeleni luči članov odbora bo DZ o njenem imenovanju na čelo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odločal konec tedna.

Poslanka Svobode Čalušić se bo v sredo predstavila članom odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v katerem je sicer doslej zasedala podpredsedniško mesto. Če bo kandidatka uspešno prestala zaslišanje pred matičnem odborom, kar bi zaradi razmerja moči strank morala biti le formalnost, bo predvidoma imenovana na seji DZ v petek.

Čalušić bi z imenovanjem postala četrta ženska na čelu kmetijskega resorja pri nas po Mariji Lukačič, Aleksandri Pivec in Ireni Šinko. Poslanka največje koalicijske stranke sicer ni bila prvi izbor premierja Roberta Goloba za ministrsko mesto, ki se je izpraznilo, potem ko je DZ na predlog predsednika vlade razrešil Šinko. V zadnjih tednih je namreč Golob kot najbolj primernega kandidata v izjavah omenjal upokojenega vojaka Vojka Adamiča, a je nato zadnji trenutek prišlo do spremembe.

Čalušić je po izobrazbi inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin. Kot je zapisano ob njeni predstavitvi na spletni strani stranke, od tukaj izvira njena ljubezen do podeželja in kmetijstva. Diplomirala je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, opravljen pa ima tudi tečaj za sommelierja prve stopnje pri Društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.

V parlamentarne klopi nov poslanec

Ob zeleni luči DZ bo torej Čalušić zapustila poslanske klopi in sedla v vladne vrste. V parlamentarne klopi največje vladne stranke Gibanje Svoboda bo torej sedel nov poslanec.

Glede na rezultate državnozborskih volitev pravica nadomeščanja poslanskega mandata najprej pripada Danijelu Bešiču Loredanu, so za STA pojasnili na Državni volilni komisiji (DVK). Nekdanji minister za zdravje, ki so ga julija lani odnesla razhajanja s premierjem Robertom Golobom, se sicer po sestopu z ministrske funkcije za vrnitev v poslanske klopi ni odločil. Vanje bi se namreč takrat lahko vrnil kot nadomestni poslanec ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona.

Zdaj pa se bo moral o prevzemu poslanskega mandata znova izreči, so pojasnili na DVK. Če bo vztrajal pri svoji odločitvi, pa je glede na rezultate parlamentarnih volitev naslednji v vrsti nekdanji minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki je vladne vrste po izgubi Golobovega zaupanja zapustil oktobra lani. Premier mu je očital predvsem neoperativnost pri popoplavni obnovi, med drugim prepočasne postopke pri izplačilih po poplavah.

Če bi se tudi Brežan odrekel poslanskemu mandatu, pa ima pravico do slednjega Boštjan Kerma.

Na matičnih odborih več letnih poročil

Kljub v parlamentu po napovedih bolj mirnem tednu, bo vendarle zasedalo nekaj delovnih teles DZ.

Na klopeh odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo v četrtek letno poročilo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije za leto 2022 in vladno poročilo o položaju romske skupnosti v Sloveniji.

Komisija za nadzor javnih financ pa bo v petek obravnavala revizijski poročili računskega sodišča Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v letu 2022 in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v letu 2022.

Časovnica dogajanja v parlamentu

SREDA, 10. 1.

11.00 seja kolegija predsednice DZ, na kateri se bodo med drugim dogovorili o sklicu izredne seje DZ 12. januarja, na kateri bodo odločali o imenovanju kandidatke za ministrico za kmetijstvo; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qIkiAw

14.00 seja odbora DZ za gospodarstvo, na kateri bodo obravnavali predlog stališča RS do predloga uredbe Evropskega parlamenta in sveta o razveljavitvi uredbe ter spremembi uredb v zvezi z ukinitvijo evropske platforme za SRS; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qSckkH

14.00 predstavitev kandidatke za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateje Čalušić pred odborom DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qi6lEw

15.00 seja odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog stališč RS do predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta EU o uporabi zmogljivosti železniške infrastrukture na enotnem evropskem železniškem območju; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/q7jYcH

ČETRTEK, 11. 1.

9.00 seja odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bodo obravnavali letno poročilo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS za leto 2022 ter deseto poročilo vlade o položaju romske skupnosti v Sloveniji; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qFKix9

PETEK, 12. 1.

9.00 seja komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bodo obravnavali revizijski poročili Računskega sodišča RS Računovodski izkazi in pravilnost poslovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v letu 2022; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/q79YsW

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen