Letošnji slogan v Dražgošah “Z uporom in bojem do svobode”, slavnostni govornik pa bo “osvobojeni” Matjaž Nemec

2

Organizacijski komite za prireditve Po stezah partizanske Jelovice v nedeljo v Dražgošah pripravlja že 67. spominsko slovesnost ob obletnici dražgoške bitke, od katere v teh dneh mineva 82 let. Sporočilo letošnje slovesnosti bo Z uporom in bojem do svobode, slavnostni govornik pa bo evropski poslanec Matjaž Nemec.

PREBERITE ŠE TO: (Predsedstvo SD o aktualnih političnih temah) Tudi o pripravah na evropske volitve, a Matjaž Nemec se je že povsem osmešil z bizarnim videom z Ibro

Kot je v današnjem sporočilu za javnost izpostavil predsednik organizacijskega komiteja, upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, bo tudi letošnja slovesnost, na katero bodo udeleženci znova prišli tudi v organiziranih pohodih, potekala pred “veličastnim spomenikom nezlomljivosti narodnega duha, njegovega uporništva in boja za svobodo”.

Omenjena misel bo tudi vodilo prireditve, na kateri bodo ponovljene misli minulih slavnostnih govornikov, in sicer politikov, mislecev ter umetnikov, ki so v preteklih letih v svojih govorih v Dražgošah, kot so poudarili organizatorji, sporočali neizpodbitne resnice o uporu in boju za svobodo ter katerih misli so imele težo in so doživele odmev v javnosti.

“Obdobje narodnoosvobodilnega boja od 1941 do 1945 je bilo obdobje upora in boja za svobodo ter je vodilo vsem generacijam, da ohranijo spomin na to dejanje hrabrih in pogumnih ter narodno zavednih ljudi. To pa je bilo tudi obdobje številnih pomembnih, a tudi tragičnih odločitev, s katerimi moramo kot narod živeti. Živeti v sožitju, medsebojnem razumevanju in miru,” je poudaril Lipič.

Letošnja slovesnost bo tudi priložnost za obsodbo vsake uporabe sile za reševanje sporov v mednarodni skupnosti, je prepričan Lipič. V kulturnem programu pa se bodo skozi recitacije poklonili v mladih letih upornemu in viharniškemu, nato pa vse bolj liričnemu in umirjenemu pesniku, prevajalcu in dramatiku Vladimirju Pavšiču – Mateju Boru, avtorju prve odporniške pesniške zbirke v Evropi Previharimo viharje.

Dražgoška bitka velja za eno večjih bitk med drugo svetovno vojno na slovenskem ozemlju. Partizani Cankarjevega bataljona so se 11. januarja 1942 ob izgubi devetih tovarišev umaknili na Jelovico. Nemci so v odgovor pobili 41 domačinov, požgali vas ter jo v januarju in februarju popolnoma porušili.

“Prvi velik upor na naših tleh predstavlja skupaj z borbo v Rovtu nad Selško dolino, kjer je padlo 45 vojakov patrulje 181. rezervnega policijskega polka, ter množično decembrsko poljansko vstajo z uspešnimi boji Cankarjevega bataljona pomembno trilogijo bojev v prvem letu upora na slovenskih tleh, saj je omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske,” so pojasnili v Združenju borcev za vrednote NOB Škofja Loka.

Št. komentarjev: 2
  1. Linke pravi

    Se hamas in hezbolah naj povabijo. Potem pa pride f 16 od zahal -a in stolce vse.

  2. Samko pravi

    Tale kekec naduti ne bo več evropski poslanec. Ga bo Brglez zmlel s preferencami. Če bi pri SD bili pametni, bi tako Brgleza dali na prvo mesto na listi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen