Janez Janša na javni tribuni v Kopru jasen: Priseljenci se ne bodo prilagodili slovenski družbi, ampak bodo poskusili vsiliti svoj način življenja

1

Predsednik SDS Janez Janša je včeraj na javni tribuni v Kopru predstavil poglede na migracije, ki bodo po njegovih besedah glavna tema pred evropskimi volitvami. Potem ko je lokalni odbor Levice pozval Gledališče Koper, naj odpove dogodek, na katerem naj bi po njihovem prepričanju sejali strah in sovraštvo, je bila dvorana polna, protestov ni bilo.

Po besedah Janše so migracije socialni, ekonomski in varnostni problem. Poudaril je razliko med begunci in delovnimi migranti, za največjo težavo pa je označil tiste, ki niso ne eno ne drugo. Meni, da “večina tistih, ki jih srečujemo”, ne pride iskat boljšega življenja za svoje družine, ampak živet na tuj račun. Izrazil je prepričanje, da se ti priseljenci ne bodo prilagodili slovenski družbi, ampak bodo poskusili vsiliti svoj način življenja.

Osrednje medije je Janša obtožil, da zamegljujejo razliko med temi skupinami z uporabo besede prebežniki in da delujejo v službi “kulturnega marksizma”, ki da si prizadeva za razgradnjo naroda. Za stranke z levice po vsej Evropi je dejal, da vabijo migrante, da bi povečale svojo volilno bazo. Izpostavil je nemško SDP, ki da ima sedeže večinoma v četrtih, kjer nemško prebivalstvo ni večinsko.

Kot je še dejal, nikoli ni bilo tako kot letos, ko policisti tudi sredi zime poročajo o stotinah nezakonitih prehodov meje. Po trditvah predsednika SDS statistika predvsem v Ljubljani kaže na porast kaznivih dejanj, predvsem na račun tujcev, “večinoma v okolici azilnih domov”.

Po njegovih besedah obstajata dva načina soočanja s problematiko. Prvi je, da se država zavaruje, tudi s postavitvijo ograj. Sedanji vladi je pripisal, da je z odstranitvijo ograje poslala vabilo nezakonitim migrantom, z nadzorom na mejnih prehodih pa vzpostavila “absurdno situacijo”, v kateri da povzroča težave le tistim, ki želijo prečkati mejo z vsemi dokumenti.

Kot drugi način je navedel odpravljanje razlogov tam, kjer nastajajo. V zvezi s tem je kritiziral preteklo evropsko politiko do Libije, Sirije in nekaterih drugih držav.

V zvezi z dogajanjem na Bližnjem vzhodu, od koder pričakuje dodaten pritok migrantov, je dejal, da je vodstvo Hamasa žrtvovalo svoje ljudi za tuj račun, torej za interese Irana in Rusije. “Pri tem se same po sebi postavljajo vzporednice z dogodki v Dražgošah,” je pripomnil.

Prvak SDS je napovedal tudi, da bo vlada našla lokacije za migrantske centre tam, kjer je Gibanje Svoboda na oblasti. Zavzel se je še za vnovično uvedbo obveznega vojaškega roka.

Javna tribuna je potekala ob poostrenih varnostnih ukrepih, a nasprotnikov Janše ni bilo na kraj dogodka. Lokalni odbor Levice je sicer v sporočilu zapisal, da tovrstni dogodki in vsebine nestrpnosti ne sodijo v prostor gledališč, ampak mora umetniški hram ohraniti svojo primarno vlogo.

Število komentarjev: 1
  1. Micka Kovačeva pravi

    On že ve, saj se tudi on ni prilagodil , ko so se njegovi predniki priselili

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen