Biden verjame, da se bosta s Trumpom pomerila na novembrskih predsedniških volitvah in da bo na kocki ameriška demokracija

0

Ameriški predsednik Joe Biden je po zmagi republikanca Donalda Trumpa na strankarskih volitvah v zvezni državi New Hampshire v torek dejal, da se bosta pomerila na novembrskih predsedniških volitvah, na kocki pa bodo ameriška demokracija in svoboščine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zdaj je jasno, da bo republikanski kandidat Donald Trump,” je poudaril Biden. “Na kocki ne bi moglo biti več. Naša demokracija. Naše osebne svoboščine – od pravice do izbire do volilne pravice,” je dodal.

Trump je po strankarskih zborovanjih v Iowi v torek osvojil še strankarske volitve za izbiro predsedniškega kandidata republikanske stranke New Hampshiru. Po okoli 60 odstotkih preštetih glasov je njegova prednost pred edino konkurentko Nikki Haley znašala okoli 11 odstotnih točk.

Haley je izrazila prepričanje, da si demokrati želijo Trumpa kot republikanskega kandidata, saj je edini, ki ga lahko trenutni predsednik Biden premaga na volitvah novembra letos. “Večina Američanov si ne želi novega dvoboja med Trumpom in Bidnom,” je dejala 52-letnica in spomnila, da sta oba že krepko v letih. Trump je star 77 let, Biden pa 81.

Republikanci imajo skupaj 2429 delegatov, za zmago pa jih morajo kandidati osvojiti 1215. Televizija CNN je izračunala, da jih ima Trump z zmagama v Iowi in New Hampshiru sedaj najmanj 32, Haley pa 17.

Volilna karavana se sedaj seli v Južno Karolino, kjer bodo imeli demokrati strankarske volitve 3. februarja, republikanci pa 24. februarja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen