Putin sprejel novoimenovane veleposlanike, tudi slovensko veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek sprejel več novoimenovanih veleposlanikov v Moskvi, med njimi novo slovensko veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret. Putin je v nagovoru med drugim ocenil, da je dvostranski dialog med Moskvo in Ljubljano zastal, in zagotovil, da ga je Rusija pripravljena obnoviti, če bo slovenska stran to želela.

“Veleposlanica Slovenije Darja Bavdaž Kuret je v ponedeljek v Kremlju predala akreditivna pisma ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Skupinska ceremonija z nagovorom predsednika Putina za 21 veleposlanikov je potekala v Aleksandrovi dvorani, upoštevajoč pandemična pravila,” so ob tem za STA pojasnili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

Na ponedeljkovi slovesnosti ob predaji akreditivnih pisem novoimenovanih tujih veleposlanikov je Putin poleg nove slovenske veleposlanice med drugim sprejel še diplomatske predstavnike Nemčije, Švedske, Združenega kraljestva, Grčije, Turčije in Avstralije, pa tudi več srednjeazijskih, vzhodnoazijskih in afriških držav.

Putin je v svojem nagovoru veleposlanikom izrazil obžalovanje zaradi prekinitev političnih in kulturnih vezi z več zahodnimi državami ter upanje na ponovno oživitev odnosov, poročata francoska tiskovna agencija AFP in ruska tiskovna agencija Tass.

Odnosi med Moskvo in zahodnimi državami so se močno poslabšali po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani. Rusija je julija lani Slovenijo dodala na seznam neprijateljskih držav, na katerem se je znašla večina evropskih držav, pa tudi Evropska unija, ZDA, Združeno kraljestvo in več drugih držav, ki nasprotujejo ruski agresiji v Ukrajini in so zaradi nje uvedle sankcije proti Moskvi.

Slovenija že od začetka vojne v Ukrajini izraža odločno podporo napadeni državi ter ji nudi pomoč. Ukrajino je letos podprla tudi v postopku proti Rusiji pred Meddržavnim sodiščem v Haagu.

Dolgoletna diplomatka Darja Bavdaž Kuret je bila letos poleti imenovana za novo veleposlanico Slovenije v Rusiji, kjer je nasledila Branka Rakovca. Veleposlaništvo v Moskvi poleg Rusije pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen