Princesa Ana o svoji materi: Pokojna kraljica Elizabeta II. ni želela umreti na Škotskem

0

Pokojno britansko kraljico Elizabeto je zaradi zapletov, ki bi jih to pomenilo za njen pogreb, skrbelo, da bo umrla na Škotskem, v dokumentarnem filmu, ki bo izšel v kratkem, pove njena edina hči, princesa Ana. Po njenih besedah Elizabeta ni hotela povzročiti dodatnih logističnih težav organizatorjem pogreba.

“Mislim, da je v nekem trenutku začutila, da bi bilo težje, če bi umrla v Balmoralu,” v filmu, katerega odlomke so objavili vnaprej, pove princesa, sicer edina hčerka najdlje vladajoče britanske monarhinje, ki je septembra lani v 96. letu umrla na gradu Balmoral na Škotskem.

Po besedah 73-letne princese so bližnji poskušali prepričati kraljico, da to “ne bi smelo biti del procesa odločanja” oziroma da to ne predstavlja dodatnih težav za organizatorje pogreba. “Upam, da je na koncu menila, da je bilo to prav,” v filmu, ki bo izšel 26. decembra, še pove princesa.

Elizabeta je sicer odkrito govorila o svoji ljubezni do posestva s površino 20.000 hektarov, ki ga je leta 1852 za kraljico Viktorijo kupil njen soprog, princ Albert. Tam je Elizabeta poleti preživela do dva meseca, običajno s soprogom Filipom in družino. Med drugim je jahala ponije in sprehajala svoje pse.

V primeru njene smrti so pripravili več načrtov. Načrti za Škotsko so dobili tajno ime Operacija Samorog po škotskem narodnem simbolu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V filmu Ana razkrije tudi, je bila sama tik pred materino smrtjo na gradu Balmoral “po srečnem naključju”, ko so na pogrebu s krste umaknili kraljevsko državno krono – kar simbolizira formalni konec vladanja – pa je občutila olajšanje.

Elizabeto je na prestolu nasledil njen sin, 75-letni kralj Karel III. Princesa Ana v filmu med drugim s pohvalnimi besedami govori o izjemni vlogi, ki jo kot kraljica soproga opravlja njegova žena Camilla.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen