Sodni svet zahteva uresničitev ustavne odločbe glede sodniških plač, sodniki bodo 4. januarja za eno uro prekinili obravnave

4

Sodni svet zahteva, da DZ do 3. januarja uresniči ustavno odločbo glede sodniških plač, sicer bodo vložili zahtevo za izvršitev ustavne odločbe in obvestili pristojne evropske institucije. Protestni shodi na sodiščih bodo 4. januarja, ko bodo sodniki za eno uro prekinili obravnave.

Kot je za STA pojasnila predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević, bodo protestni shodi sodnikov 4. januarja večinoma potekali na sedežih okrožnih in višjih sodišč za ta sodišča in za manjša okrajna sodišča na njihovem območju. Protesti se bodo začeli ob 10. uri in bodo trajali predvidoma do ene ure.

“Obravnave in seje ne bodo preklicane, pač pa bodo zaradi protesta prekinjene in se bodo takoj za tem nadaljevale. Pri tem bodo strankam pojasnili razloge za prekinitev, pri čemer se sklicujemo tudi na kolegialno podporo, mi smo jo za svoja prizadevanja prejeli s strani Odvetniške zbornice Slovenije in Društva državnih tožilcev,” je pojasnila Bergant Rakočević.

Po pojasnilih predsednice sodniškega društva bodo na protestne shode vabljeni vsi sodniki, ne glede na to, ali so člani Slovenskega sodniškega društva ali ne.

Na protestih 4. januarja bodo prebrali oz. sprejeli protestno izjavo, ki jo pripravlja vodstvo Slovenskega sodniškega društva, nato pa bo sledila diskusija o načinu zaostritve ukrepov. Z izjavo bodo seznanili tudi medije. V popoldanskem času pa bo potekala seja glavnega odbora Slovenskega sodniškega društva, na kateri se bodo odločali o nadaljnjih korakih društva.

Člani Sodnega sveta pa so v četrtek sprejeli stališče glede uresničitve odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah. Kot so opozorili v današnji izjavi za medije, doslej s strani izvršilne in zakonodajne veje oblasti niso prejeli nobenih novih informacij glede morebitnih aktivnosti v zvezi z uresničitvijo ustavne odločbe glede sodniških plač.

Stališče Sodnega sveta pa je tudi, da zavzemanje za uresničitev odločbe ustavnega sodišča ni v nobeni povezavi s pogajanji za ureditev novega plačnega sistema v javnem sektorju.

“Gre za upoštevanje bistva načela pravne države, enakovrednosti in medsebojnega spoštovanja vseh treh vej oblasti. Neupoštevanje odločbe ustavnega sodišča bo Sodni svet štel za hudo kršitev načela pravne države in zanikanje vladavine prava ter ustavne ureditve Republike Slovenije,” je Sodni svet zapisal v današnji izjavi.

Ustavno sodišče je junija presodilo, da je več členov zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na plače in materialni položaj sodnikov, neustavnih. Ocenili so, da so plače sodnikov prenizke, s čimer je kršeno ustavno načelo sodniške neodvisnosti ter načelo delitve oblasti. Zakonodajalec mora neustavnost odpraviti v šestih mesecih.

Št. komentarjev: 4
 1. raft pravi

  Golob in Sukićeva onečastila proslavo ob dnevu osamosvojitve
  —————–
  Vesel Božič in srečno novo leto vam želi SAN i U

 2. Re gornjim pravi

  Če jo je kdo onečastil, je to tvoj ljubljeni vodja. Popolnoma pa se strinjam s Klakočerko, da sta Grims in Mahnič največja primitivca v parlamentu. Izražata se, kot dva konjska kočijaša.

 3. mirror pravi

  Grims in Mahnič sta strup za levičarje. Tudi Hoivik jih zna napeti levakom.

 4. mirror pravi

  Zvišali ste plače JS. Zdaj jih boste še sodnikom celo za 1.000 EUR na mesec. Nimam nič proti, vendar naj sodniki svoje napake plačujejo sami. Ali naredi gospodarstvo toliko dodane vrednosti, kolikor boste zapravili za povišanje plač? To bo povzročilo inflacijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen