Dr. Milan Zver vložil pritožbo pri evropskemu varuhu človekovih pravic zoper komisarko Vero Jourovo

0

(20. december 2023) Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes pri evropski varuhinji človekovih pravic vložil uradno pritožbo zoper Evropsko komisijo, ki po devetih mesecih izmikanj, zavlačevanj in izmišljanja še vedno ne zagotavlja dostopa do dokumentov, povezanih z misijo podpredsednice Vere Jourove v Sloveniji marca 2023. Podpredsednica Jourova v Evropski komisiji pokriva prav področje transparentnosti.

Kot je dejal dr. Milan Zver obstaja resna skrb, da Komisija namerno poskuša odložiti objavo teh dokumentov do konca mandata podpredsednice Jourove, da komisarka ne bi odgovarjala za svoja dejanja.

Od varuhinje človekovih pravic evropski poslanec zahteva, da:

– ugotovi, ali je Evropska komisija kršila njegovo pravico do dostopa do informacij, ker mu ni zagotovila zahtevanih dokumentov;
– Evropski komisiji naloži, naj objavi celotno poročilo o misiji v Sloveniji, vključno z vsemi drugimi internimi dokumenti, ki jih je zahteval ter vključno z opomnikom, ki so ga za obisk Slovenije pripravili v kabinetu komisarke;
– ugotovi, da je Evropska komisija zlorabila svoja pooblastila s tem, da je zavlačevala z odgovorom na njegovo zahtevo;

– Evropski komisiji priporoči, naj sprejme ukrepe za izboljšanje preglednosti in transparentnosti pri komunikaciji z javnosti.

Celotna pritožba je na voljo v priponki.

PDF icon jourova_ombudsmanka_slo.pdf

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen