Dr. Milan Zver: Kmetijstvu je treba povrniti ugled

0

(8. december 2023) Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost pogovornega večera o prihodnosti kmetijstva v Murski Soboti, ki je potekal v organizaciji Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS. Na pogovornem večeru je bil prisoten tudi dr. Jože Podgoršek, predsednik foruma in nekdanji minister za kmetijstvo.

Dr. Milan Zver je uvodoma spomnil, da je v svojem prvem mandatu v Evropskem parlamentu bil član odbora za kmetijstvo in da so takrat v odboru imeli poslance, ki so bili hkrati tudi kmetje in so dobesedno pazili, da ni prišlo do prehitrih sprememb na področju kmetijstva. »Takrat se mi je zdelo, da je za to področje v rokah evropskih politikov dobro poskrbljeno. Kasneje se je marsikaj spremenilo in zadeva je šla na slabše,« je povedal poslanec. Kot je dodal, je skupna kmetijska politika ob svojih začetkih v EU preprečevala lakoto in v  nekaj letih so bili rezultati vrhunski. »Evropa je bila, kar se tiče ponovitve lakote in revščine, na varnem, to pa predvsem zato, ker je večina proračuna bila namenjena za področje kmetijstva. Še leta 1985 je bilo preko 73% evropskega proračuna namenjenega kmetijstvu, od takrat naprej pa gre delež proračuna EU za kmetijstvo strmo navzdol,« je poudaril poslanec in dodal, da gredo evropska sredstva trenutno večinoma za razvoj podeželja, mnogo manj pa za kmetijstvo. »Slovenski kmetje tako delijo usodo z evropskimi kmeti,« je prepričan poslanec.

»Sedaj smo celo prišli v situacijo, ko nam mestni ljudje pišejo kmetijske reforme,« je povedal poslanec, ki je povedal, da so si evropski  levi uradniki skupaj s Fransom Timmermansom, nekdanjim podpredsednikom Evropske komisije, v reformi Fit for 55, izmišljevali za kmete povsem nemogoče kriterije. »Po njihovem mnenju so kmetovalci krivi za vse okoljske tegobe. Nekateri radikalni Zeleni so s svojimi idejami dobesedno preplavili dokument Fit for 55. Edina rešitev za to, da se tak pristop spremeni so evropske volitve prihodnje leto, kjer lahko volivke in volivci poskrbijo za zamenjavo politične garniture na evropski ravni,« je povedal evropski poslanec.  Dr. Zver je namreč prepričan, da so tudi ljudje začeli spoznavati, da z levo platformo ne bo več šlo, saj dušijo kmetijstvo. »Veliko smešnih predlogov je tudi v dokumentu o obnovi narave. Nekateri se očitno želijo vrniti v leto 1950, a od takrat do danes se je veliko stvari spremenilo, uredila so se nabrežja potokov, rek, hudournikov, … Tega ne moreš vrniti nazaj, zato da bi se šel zaščito habitatnih tipov,« je povzel dr. Zver.

Tudi glede dokumenta o uporabi pesticidov se je po besedah poslanca zgodila zanimiva situacija. »Člani odbora za kmetijstvo, ki so močno spremenili parametre dokumenta, ki ga je predstavila Evropska komisija, so dosegli, da dokument ni bil več sprejemljiv niti za leve niti za desne in je ta zadeva umaknjena iz dnevnega reda tega mandata,« je povedal poslanec.

Dr. Milan Zver je še prepričan, da je za kak bolj pogumen korak na področju kmetijstva potrebna drugačna sestava Evropske komisije, do katere lahko pride po evropskih volitvah prihodnje leto. »Predpogoj za spremembe na bolje je, da dobimo komisarja in ekipo, ki razume situacijo na področju kmetijstva, ki razume butično kmetijstvo, potem pomen domače, lokalne, zdrave hrane, ki se zaveda, da je danes pomembna kakovost in ne samo cena,« je povedal poslanec.

Ob tem je tudi dodal, da ga, kar se tiče slovenskega kmeta, veseli, da so kmetje po dolgem času oblastnikom s svojo javno aktivnostjo pokazali, da se ne strinjajo z ukrepi, ki jih sprejemajo.

»Kmetijstvo je bilo steber in simbol Evrope. Njegova vloga je v zadnjih letih žal upadala. Prav zato je treba storiti vse, da se bo umaknilo ukrepe in strategije, ki kmetijstvu škodujejo in izvolilo politike, ki bodo kmetijstvu povrnili ugled,« je zaključil evropski poslanec.

Dr. Podgoršek pa je v pogovoru izrazil skrb za področje kmetijstva glede na sedanje vladne ukrepe, ki jih je ocenil kot škodljive. Prav tako ga skrbi odziv slovenskih kmetij na te različne ukrepe. Po njegovih besedah bo treba kar nekaj časa, da se trendi na kmetijah obrnejo. Podgoršek je tudi poudaril, da se morajo kmetje spoštovati, saj so pomemben del družbe. »Forum za kmetijstvo in podeželje pripravlja okrogle mize po Sloveniji tudi za to,  da povemo, da je nekomu mar za slovenskega kmeta,« je dejal dr. Podgoršek in dodal, da bomo » naredili vse, kar bomo lahko, da bi slovenskemu kmetu bilo lažje.«

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen