[24-letni morilec pred strelskim pohodom umoril svojega očeta] V streljanju na filozofski fakulteti v Pragi najmanj 15 smrtnih žrtev, 24 ljudi ranjenih

2

Streljanje na filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi ni povezano s terorizmom, je danes dejal češki notranji minister Vit Rakušan. Strelec, ki so ga po današnjem napadu našli mrtvega, je ubil najmanj 15 ljudi, še vsaj 24 pa jih je ranil, je sporočila policija. Po navedbah reševalnih služb je huje ranjenih devet ljudi.

Češki premier Petr Fiala je v luči tragičnih dogodkov odpovedal vse prej dogovorjene obveznosti. Predsednik Petr Pavel pa je na omrežju X izrazil pretresenost nad napadom ter izrazil iskreno sožalje svojcem žrtev. Ob tem se je prebivalcem zahvalil, ker so spoštovali navodila varnostnih sil.

Policija je širše območje trga Jana Palacha, kjer se nahaja filozofska fakulteta, zaprla in pozvala ljudi, naj se ne približujejo območju oziroma naj ne zapuščajo svojih domov, poroča britanski BBC.

Na fotografijah s prizorišča incidenta je bilo videti, kako študentje zapuščajo stavbo z dvignjenimi rokami. Nekatere fotografije pa prikazujejo, kako so se nekateri študenti zatekli na rob stavbe pod samo streho fakultete. Po navedbah BBC so bili zaposleni na fakulteti po elektronski pošti obveščeni o napadu. “Ostanite na mestu, nikamor ne hodite, če ste v pisarnah, jih zaklenite in postavite pohištvo pred vrata, ugasnite luči,” naj bi pisalo v sporočilu.

Trg Jana Palacha se nahaja v središču češke prestolnice in je od znamenitega Karlovega mostu oddaljen okoli 500 metrov.

“Nič ne kaže na to, da bi bilo to kaznivo dejanje povezano z mednarodnim terorizmom,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Rakušan.

Policija je na novinarski konferenci sporočila, da gre pri domnevnemu strelcu za 24-letnega študenta Karlove univerze, ki je živel v vasi Hostoun približno 20 kilometrov od Prage. Pred napadom so policisti našli truplo njegovega očeta, zaradi česar so ga iskali.

Po navedbah policijskega načelnika Martina Vondraseka je osumljenec “odšel v Prago in dejal, da se želi ubiti”. Policija je preiskala glavno stavbo filozofske fakultete, kjer naj bi se strelec udeležil predavanja, vendar ga tam ni bilo. Medtem naj bi že odšel v drugo stavbo.

Po približno pol ure streljanja so našli njegovo truplo. Po nepotrjenih informacijah naj bi storil samomor. Nazadnje so ga sicer videli na strehi fakultete. Motiv za napad zaenkrat ni znan, vendar policija sumi, da so ga navdihnili podobni smrtonosni napadi v tujini, poroča britanski BBC.

“Vedno smo mislili, da se nas to ne tiče. Zdaj pa se je izkazalo, da se žal tudi naš svet spreminja ” je v odzivu po napadu dejal župan Prage Bohuslav Svoboda in incident označil za tragedijo.

V luči napada naj bi se pozno zvečer na nujni seji sestala češka vlada.

Današnji strelski napad je sicer najhujše streljanje s smrtnim izidom po osamosvojitvi Češke pred 30 leti. Zadnji strelski napad pred tem so v državi zabeležili leta 2019, ko je moški začel streljati v čakalnici travmatološke klinike v Ostravi in ubil šest ljudi. Tri ure po napadu je storil samomor.

Pred tem je februarja 2015 v restavraciji v mestu Uhersky Brod 63-letnik ubil osem ljudi, nato pa sodil še sebi.

Karlova univerza, kjer se je zgodil današnji napad, je bila ustanovljena leta 1348 in je ena najstarejših v Evropi. Na njej študira približno 49.500 študentov, od tega približno 8000 na filozofski fakulteti.

Št. komentarjev: 2
  1. Prdec pravi

    Mogoče mu je Janša svetoval naj se oboroži

  2. marko pravi

    Žalosten dan za vso Evropo! Molimo za Prago!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen