Visoki predstavnik ZN za človekove pravice Volker Türk: Obžalujemo in obsojamo porast antisemitizma, islamofobije in sovražnega govora!

0

Visoki predstavnik ZN za človekove pravice Volker Türk je danes izrazil obžalovanje zaradi močnega porasta sovraštva po svetu, vključno z antisemitizmom in islamofobijo, odkar se je 7. oktobra začela vojna med Izraelom in Hamasom. Obenem je izrazil zaskrbljenost zaradi neupravičenih omejitev protestov in s tem povezane svobode izražanja.

“Vpliv te krize (…) je povzročil šok v vseh regijah in razčlovečil tako Palestince kot Jude,” je opozoril Türk.

Kot je dejal, obžaluje porast antisemitizma, islamofobije in sovražnega govora, tako na spletu kot zunaj njega.

“Priča smo močnemu porastu sovražnega govora, nasilja in diskriminacije, poglabljanju družbenih zlomov in polarizacije ter odrekanju pravic do svobode izražanja in mirnega zbiranja,” je opozoril v izjavi.

“Od Judov in muslimanov sem slišal, da se ne počutijo varne, in to me žalosti,” je dodal.

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice je prav tako obsodil “vnetljivo, strupeno in sovražno retoriko”, ki jo uporabljajo politični voditelji. “Tok sovražnega jezika, ki se uporablja, tudi na družbenih medijih, je odvraten,” je opozoril.

“Mednarodno pravo človekovih pravic je glede tega jasno. Prepovedano je vsakršno spodbujanje narodnega, rasnega ali verskega sovraštva, ki pomeni spodbujanje k diskriminaciji, sovražnosti ali nasilju,” je dodal v izjavi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen