Pozor: Za energijski napitek Prime s kofeinom velja prepoved prometa

0

Inšpektorji uprave za varno hrano so za različico energijske pijače Prime s kofeinom izrekli prepoved prometa, ker vsebuje sestavino L-teanin, ki v brezalkoholnih pijačah ni dovoljena. V zadnjih nadzorih so ugotovili, da je izvajalci dejavnosti ne tržijo več. Na policah medtem ostaja različica hidracijski napitek brez kofeina.

Inšpekcija Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi prijav izvedla nadzore nad pijačami Prime. Ugotovila je, da sta bili v prometu dve različici. Naknaden natančen pregled sestavin je pokazal, da energijska pijača Prime vsebuje sestavino L-teanin, ki v EU ni dovoljena v brezalkoholnih pijačah, je pa dovoljena v drugih živilih. Tako je tej različici izrekla prepoved prometa, so danes sporočili z inšpekcije.

V zadnjih nadzorih so medtem inšpektorji ugotovili, da izvajalci dejavnosti ne tržijo več energijskih pijač s kofeinom, temveč le hidracijske pijače blagovne znamke Prime, ki kofeina in sestavine L-teanin ne vsebujejo, so zagotovili.

Inšpekcija je nadzor uvedla na podlagi vprašanj potrošnikov in prijave Zveze potrošnikov Slovenije. V nadzoru je identificirala več uvoznikov oz. distributerjev te pijače. Zbrala in pregledala je podatke o različicah pijač v prometu, pregledala je tudi navedbe na deklaracijah in spremni dokumentaciji. Ker vsi napitki niso bili označeni s slovensko deklaracijo, je do odprave nepravilnosti začasno prepovedala promet, so spomnili.

Ob tem sta uprava in direktorat za javno zdravje ministrstva za zdravje zaprosila Nacionalni inštitut za javno zdravje za oceno tveganja. Kot so pojasnili, je bilo iz posredovane dokumentacije razvidno, da ocenjena izpostavljenost kofeinu preko uživanja energijskih pijač Prime kaže na obstoj verjetnosti škodljivih učinkov na zdravje obravnavanih populacijskih skupin, zato energijske pijače Prime glede vsebnosti kofeina predstavljajo tveganje za zdravje otrok in mladostnikov.

Energijske pijače morajo biti opremljene z opozorili, da pijača zaradi visoke vsebnosti kofeina ni primerna za otroke in mlajše osebe. Ta opozorila morajo potrošniki upoštevati. Ob tem so poudarili pomembno vlogo staršev, vzgojiteljev in drugih pri izobraževanju in informiranju otrok o produktih, ki so škodljivi za njihovo zdravje in razvoj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen