Anketa Mediane: Golob s politične strehe zgrmel povsem na tla, Svoboda pa v prostem padu proti 10% podpore

0

Če bi bile volitve jutri, bi največ ljudi volilo stranko SDS. S precejšnjim padcem podpore ji sledi Gibanje Svoboda, tej pa SD, je pokazala anketa Mediane za časnik Delo. Več kot polovico vprašanih delo vlade ocenjuje negativno, premier Robert Golob pa je zabeležil največji mesečni padec na Barometru priljubljenosti katerega koli politika do zdaj.

Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve jutri, jih je 22,2 odstotka odgovorilo, da bi bila to SDS (oktobra 23 odstotkov). Gibanje Svoboda bi jih volilo 14,4 odstotka (oktobra 18,8), SD sedem odstotkov (kar je enako kot oktobra), NSi 4,7 (oktobra 7,2) in Levico štiri odstotke (oktobra 5,1).

53,8 odstotka vprašanih delo vlade ocenjuje kot negativno ali zelo negativno (oktobra 42,1), srednje njeno delo ocenjuje 26,6 odstotka vprašanih (oktobra 34,1), pozitivno ali zelo pozitivno pa 18,4 odstotka (oktobra 22). Srednja ocena 2,42 je najnižja, kar jo je izvršilna veja oblasti dobila v tem mandatu.

Na Barometru priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednica republike Nataša Pirc Musar, sledita ji poslanec SDS Anže Logar in državni sekretar, ki bdi nad popoplavno obnovo, Boštjan Šefic. Premier Golob je zdrsnil s šestega na predzadnje, 19. mesto. Takega padca v enem mesecu v Delovem Barometru priljubljenosti ni bil deležen še noben politik.

V anketi, ki je bila opravljena med 6. in 9. novembrom, je sodelovalo 705 vprašanih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen