Neurje Ciaran v Toskani zahtevalo šest življenj in od sveta odrezalo Rezijo

0

V Toskani, ki jo je v četrtek, tako kot velik del zahodne Evrope, zajelo neurje Ciaran in zahtevalo najmanj šest življenj, tako obilnih padavin niso zabeležili zadnjih 50 let, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Zaradi poplavnih voda je od sveta odrezana tudi Rezija, na Tržaškem pa so zaprli cesto med Miljami in Lazaretom.

Število smrtnih žrtev neurja v Toskani je naraslo na šest, potem ko so eno od dveh oseb, ki sta bili od četrtka pogrešani, našli mrtvo, je sporočila firenška prefektura. V deželi veljajo izredne razmere, pristojni pa si prizadevajo ponovno vzpostaviti oskrbo z elektriko za okoli 48.000 odjemalcev.

Dve osebi sta še vedno pogrešani. Po besedah ministra za promet in podpredsednika italijanske vlade Mattea Salvinija je zaradi razmer v Toskani, predvsem v okolici Firenc, močno upočasnjen promet hitrih vlakov med Milanom in Rimom.

Poleg Toskane je neurje Ciaran v Italiji najbolj prizadelo dežele Piemont, Lombardija, Benečija (Veneto) in Furlanija – Julijska krajina. Na obalah Tirenskega morja nevihte zaradi jugozahodnega vetra pričakujejo v soboto popoldne.

V Neaplju so bila danes v skladu z odlokom župana Gaetana Manfredija zaprta pokopališča in šole, potem ko so meteorologi za območje izdali vremensko opozorilo pred bližajočim se neurjem, navaja Ansa.

Neurje je medtem dolino Rezije ob meji s Slovenijo odrezalo od sveta, saj so bili pristojni zaradi materiala, ki so ga prinesle poplave vode, primorani zapreti pokrajinsko cesto med dolino in Podklancem, poroča tržaški časnik Primorski dnevnik.

V kraju Milje, prav tako ob meji s Slovenijo, pa so zaradi poplavljenega cestišča za promet zaprli cesto proti Lazaretu. Blizu mejnega prehoda Lazaret je civilna zaščita skupaj z gasilci zjutraj odstranila drevesa in nekaj kamenja, ki jih je tja prinesel manjši plaz.

Okrog 8. ure so v Miljah zaradi visoke plime zaprli tudi manjše pristanišče, za promet pa je zaprt tudi miramarski drevored med ulico Boveto in križiščem za Miramarski grad. Tako za vozila kot za pešce je zaprta tudi cesta, ki s križišča vodi na grad.

Središče neurja, ki je v četrtek zajelo južno Anglijo, severozahodno francosko obalo, Belgijo in Nizozemsko, zatem pa tudi Italijo, je sicer trenutno med Britanskim otočjem in Skandinavskim polotokom. Do ponedeljka naj bi se nevihta umirila, kljub temu pa bi se manj intenzivne padavine lahko še nadaljevale.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen