Največ časa bodo poslanci na novembrski seji DZ namenili proračunskim dokumentom

0

Na novembrski seji DZ, ki se bo začela v ponedeljek, bodo največ časa namenili proračunskim dokumentom za naslednji dve leti. Na dnevnem redu pa bosta med drugim tudi predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne in predlog pokojninske novele. Vprašanja pa bodo poslanci premierju zaradi njegove bolniške odsotnosti zastavljali v četrtek.

Redna novembrska seja DZ se bo v ponedeljek začela z vprašanji poslank in poslancev. Predsedniku vlade Robert Golob, ki bo zaradi operacije kile predvidoma do srede bolniško odsoten, pa bodo poslanci vprašanja zastavljali v četrtek.

Na torkovem nadaljevanju seje bodo potrjevali proračunske dokumente za naslednji dve leti, ki jih v pomembni meri zaznamuje sanacija po avgustovski ujmi. Glede na dokumente bi proračunski primanjkljaj v letu 2024 znašal 2,2 milijarde evrov oz. 3,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). V letu 2025 pa naj bi se primanjkljaj znižal na 1,3 milijarde evrov oz. 1,8 odstotka BDP.

V torek bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o davku na dodano vrednost in predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne.

Seja se bo nadaljevala v četrtek, na njej pa bodo obravnavali predlog novele o štipendiranju, predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predlog novele zakona o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti, predlog novele zakona o osnovni šoli.

Poslanci bodo v četrtek obravnavali tudi vmesno poročilo preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Slednja je ob predstavitvi poročila vlado pozvala k spremembam zakonodaje, ki bi med drugim odpravile “prepovedane prakse obvodnega financiranja in financiranja volilnih kampanj političnih strank”. Obravnavo te točke bodo nadaljevali v petek, ko bodo med drugim razpravljali še o predlogu deklaracije o trenutnih razmerah na območju Palestine in Izraela.

Mandatno volilne zadeve bodo obravnavali v četrtek, je določila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Na kolegiju so vodje poslanskih skupin odločili, da se bo predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov obravnaval po skrajšanem postopku.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic pa je pod točko razno predal zahvalo državnega sekretarja za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah Boštjana Šefica zakonodajno-pravni službi DZ za sodelovanje pri sprejemanju interventnega zakona po poplavah.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen