Mariborska občina želi obnoviti Langerjevo vilo z evropskimi sredstvi

0

Mestna občina Maribor bo poskušala izvesti načrtovani projekt obnove Langerjeve vile pri stadionu Ljudski vrt s sredstvi iz evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Mestni svet je v ta namen v torek potrdil novelacijo investicijskega programa.

Na izredni seji mestnega sveta je bila to edina točka v obravnavi. Po načrtih župana Saše Arsenoviča bi jo morali obravnavati že na seji prejšnji teden, a se je svetniška skupina Gibanja Svoboda pritožila zaradi nepravočasno objavljenega gradiva.

Rok za prijavo na razpis za sredstva CTN poteče ta teden. Vrednost projekta je ocenjena na 4,75 milijona evrov, od tega nameravajo 4,4 milijona pridobiti iz omenjenega mehanizma, ostalo bi šlo iz občinskega proračuna.

Vilo na današnji Mladinski ulici 29 je dal leta 1843 kot svojo poletno rezidenco zgraditi josipdolski glažutar Jožef Langer. Po smrti je njegova vdova na njegovo željo odprla posestvo za širšo javnost ter ga poimenovala Volksgarten oziroma Ljudski vrt. Na tem območju so bili pozneje zgrajeni nogometni stadion, teniška igrišča in druge športne površine.

Večji del Langerjeve vile je občina prevzela po leta 2020 sklenjeni menjalni pogodbi s podjetjem Terme Maribor, manjši delež pa kasneje še s pogodbo z Zvezo mariborskih športnih društev (ZMŠD) Branik. Trenutno je objekt prazen.

Kot izhaja iz gradiva za torkovo sejo mestnega sveta, je stavba v zelo slabem stanju ter potrebna celovite gradbene in vsebinske prenove. Z izvedbo projekta bi preprečili nadaljnje propadanje objekta, poudarili njegovo kulturno in historično pomembnost, obenem pa v njem uredili prostore mestne četrti Koroška vrata. V okviru investicije je zahodno od vile predvidena še ureditev promenade, ki bi kot linearen park povezovala severno in južno območje Ljudskega vrta.

V prenovljeni vili bodo po načrtih večnamenska dvorana, kavarna ter pisarniški in razstavni prostori. Prvotno izrazito kulturna usmerjenost projekta je v noveliranem investicijskem programu deloma prilagojena, s poudarkom na izvajanju javnih vsebin, medgeneracijskem druženju in zagotovitvi prostorov za delovanje mestne četrti, ki naj bi z objektom tudi upravljala. Vrednost projekta se s tem ni bistveno spremenila.

Če bo občina uspešna na razpisu CTN, naj bi bila investicija zaključena v januarju 2026.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen