Franc Bogovič je zadovoljen z nosilcem liste SLS Gregorčičem, a pravi: V Evropski parlament sem bil izvoljen dvakrat, nikoli s prvega mesta na kandidatni listi

0

Evropski poslanec Franc Bogovič je zadovoljen z izbiro SLS, ki je za nosilca liste za evropske volitve potrdila Petra Gregorčiča. Vabilo za vnovično kandidaturo ima tudi sam in ga je sprejel, je dejal za STA. Da se v bitko ne podaja kot nosilec liste, ga ne skrbi, saj je mandat evropskega poslanca dobil že dvakrat, nikoli s prvega mesta na listi.

V zunajparlamentarni SLS so namreč ta teden najavili, da bo nosilec strankine kandidatne liste na evropskih volitvah prihodnje leto junija nekdanji predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Gregorčič, ki sicer ni član stranke SLS.

Bogovič, ki v tem mandatu v Evropskem parlamentu zastopa barve stranke, je v izjavi za STA izrazil zadovoljstvo, da je Gregorčič sprejel vabilo predsednika stranke Marka Balažica. “Tako širimo vrste in mlajšim ljudem dajemo priložnost, da stopijo v politiko,” je prepričan. Na kandidatni listi pa namerava sodelovati tudi sam, je dodal. Ob tem zatrjuje, da ga ne skrbi, da se v bitko za vnovični mandata na evropskem političnem parketu ne podaja s prvega mesta na kandidatni listi. Kot je spomnil, mu je preboj v Evropski parlament na tak način doslej uspel že dvakrat.

Obakrat je namreč mandat evropskega poslanca osvojil s preferenčnimi glasovi. Leta 2019 je bil na skupni listi s SDS sicer zapisan šele na četrto kandidatno mesto, leta 2014 pa je bil na skupni listi z NSi postavljen na zadnje mesto. “K sreči imamo v Sloveniji sistem volitev v Evropski parlament takšen, da ljudje odločijo, kdo je izbran. Če bo Gregorčič dobil več glasov, mu bom z veseljem čestital in zaželel veliko uspeha, če bom izvoljen sam, pa bom tudi z veseljem zastopal Slovenijo v Evropskem parlamentu,” poudarja Bogovič.

Kandidacijski postopki v SLS sicer še tečejo, prav tako ostajajo odprti za morebitna povezovanja. Po Bogovičevih besedah sicer trenutno konkretni pogovori o tem ne potekajo, a so zanje odprti. Nekaj več kot šest mesecev pred volitvami sicer ni veliko časa, se pa v tem času v slovenski politiki veliko zgodi, pravi. “Spremljali bomo okoliščine, kako se bo razvijal politični prostor v Sloveniji,” je dejal. V vsakem primeru pa si želijo imeti listo zapolnjeno pravočasno, če bo na koncu padla odločitev za samostojni nastop, je še sklenil Bogovič.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen