Matej Tonin, ki je NSi zabetoniral pod 8%, govori o “močni in trdni NSi”, Novakova pa celo sanja o 2 evroposlancih!?

4

Slovenija se je znašla v kaosu, vsak dan vlade Roberta Goloba pa je izgubljen dan za Slovenijo, je na kongresu stranke v Horjulu dejal prvak NSi Matej Tonin. Treba je iskati izhod, a za to je na političnem parketu za zdaj premalo poguma, kar pomeni, da bodo vsi problemi počakali. NSi tako čaka veliko dela, da bodo utrjeni za naslednji mandat, meni Tonin.

Tonin je v nagovoru članstvu, zbranem na programskem kongresu v Horjulu, izpostavil, da so se zbrali “v času martinovanja, da si nalijemo čistega vina, da si povemo stvari brez olepševanja in brez politične korektnosti”.

Prepričan je namreč, da v Sloveniji spremljamo politični kaos, realnost pa je kruta. “Vlada je doslej nanizala osupljive dosežke, zaradi katerih je Slovenija manj privlačna, bolj nevarna in bolj zbirokratizirana,” meni. A po mnenju prvaka NSi v Sloveniji ni vse slabo, težava ni v ljudeh, temveč v gospodarjenju z državo.

Zadnje desetletje so zaznamovali novi obrazi, ki so z visokimi pričakovanji vedno znova prinesli tudi silovita razočaranja, izpostavlja Tonin. “Če se poslanci iste stranke prvič srečajo na konstitutivni seji parlamenta in če se ministri spoznajo na prvi seji vlade, to enostavno ne more delovati,” je poudaril. Medtem pa je NSi uigrana ekipa, zagotavlja prvak stranke. Člani NSi so delovni, odgovorni in srčni ter bodo vedno delali za življenje, domovino in mir, je poudaril in zatrdil, da je članstvo lahko ponosno na stranko, ki je programsko močna in trdna, v preteklosti pa je dokazala, da kar govori, tudi naredi.

NSi je tako pripravljena na izhod iz “politične krize”, a je občutek, da je na političnem parketu za zdaj premalo poguma in inovativnosti, da bi “sedanjo agonijo končali s predčasnimi volitvami ali z drugačno vlado, kar pomeni, da bomo morali sedanjo vlado trpeti vse do konca tega mandata”.

To pomeni, da bodo počakali tudi vsi problemi, meni Tonin. Naslednji meseci bodo zato naporni, saj morajo biti utrjeni za naslednji mandat, napoveduje. Ob tem je prepričan, da bodo deležni napadov z leve in desne in poskusov discipliniranja z “dnevno porcijo konstruktov, laži in obtožb“. “Sem pa popolnoma miren in hkrati ponosen, ker nam je v zadnjih desetih letih uspelo vzpostaviti odpornost na blato, ki ga mečejo v nas,” je zatrdil.

V naslednjih mesecih pa stranko čakajo tudi priprave na evropske volitve junija prihodnje leto. EU je projekt miru, je pa treba priznati, da se je v zadnjih desetih letih oddaljevala od svojih temeljnih vrednot in ji je na številnih področjih spodletelo, meni Tonin. Evropa se je tako znašla na prelomnici, izzivi pa terjajo, da prihajajoče volitve jemljejo resno in so jasni v generalnih evropskih stališčih. NSi želi zgraditi močno, varno in zeleno Evropo, blizu ljudem, je poudaril. Danes bodo tako predstavili izhodišče programa, v začetku prihodnjega leta pa še kandidatno listo deveterice NSi.

Evropska poslanka Ljudmila Novak se je v nagovoru prek videopovezave iz Bruslja osredotočila na tri teme, ki so po njenem mnenju ključne za prihodnost EU in Slovenije, in sicer zeleni prehod v EU, vprašanja migracij ter razmere v Ukrajini in Gazi.

“Letošnje katastrofalne poplave so še en dokaz več, da tudi Slovenija čuti podnebne spremembe,” je dejala in izpostavila pomen evropskega zelenega dogovora. Vprašanje migracij v EU ni le varnostno, ampak tudi človekoljubno in razvojno vprašanje, zato je pomembno, da EU postavi jasna pravila varovanja svojih zunanjih meja, meni.

“Populisti, ki so velikokrat tudi nacionalni egoisti, ne smejo prevladati v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta. To bi lahko pripeljalo do razpada EU in velike krize v Evropi,” je dejala. EU pa ne more obstati brez spoštovanja vladavine prava in drugih temeljnih vrednote EU, kot so solidarnost, svoboda medijev, socialna pravičnost, dialog in demokracija. Slovenija bo z naslednjim letom imela enega evropskega poslanca več, zato si želi, da bi dodatni slovenski sedež pripadal prav NSi.

Vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj je v nagovoru naštel dosežke poslanske skupine, med njimi je posebej izpostavil delo komisije DZ za nadzor javnih financ. Obregnil se je tudi ob evidentiranje delovnega časa, saj ta po njegovem mnenju dodatno obremenjuje gospodarstvo. “Uprimo se temu nesmiselnemu ukrepu štempljanja,” je pozval. NSi je slaba vest vladi, ki po pol leta mandata “nima kaj pokazati”, cena njihovih političnih igric pa je visoka, ocenjuje. Glede pobud, da naj na desnici držijo skupaj, pa je dejal, da sta za to potrebna vsaj dva. “Držati skupaj pa ne pomeni ‘držati štange’ nekomu, da se bo krepil na račun NSi.”

Oglasil se je še Lojze Peterle: Najslabše bi bilo, če bi razloge za stagnacijo NSi pripisali Janši

NSi bi danes morala razpravljati tudi o preboju stranke, meni Lojze Peterle. V opoziciji namreč rasti ni videti, najslabše pa bi bilo, če bi razloge za stagnacijo pripisali “kar Janezu Janši, s katerim smo bili trikrat v vladi”, je dejal. Sam razloge vidi v premajhni kritičnosti. Ocenjuje, da NSi potencial za preboj ima, a ga ne izkorišča dovolj.

“Kdor pričakuje, da bom predlagal zamenjavo vodstva, dodal poleno na kakšno grmado, napovedal izstop ali ustanovitev nove stranke, ga bom razočaral,” je v nagovoru na današnjem kongresu NSi v Horjulu dejal soustanovitelj stranke in predsednik osamosvojitvene vlade Peterle.

Dodal pa je, da bi si želel, da bi se danes pogovarjali o preboju in o obstoju stranke. Kongres za kongresom je namreč vodstvo najavljalo preboj, zato je prišlo tudi do menjave vodstva, je izpostavil. “Hudo je, če se ne ujameta samopodoba in predstava drugih o stranki. Volilni rezultat je odvisen od slednjega,” je dejal.

Ocenil je tudi, da so se v tretji vladi prvaka SDS Janeza Janše odlično držali, a za to niso bili nagrajeni. Normalno je, da v NSi z Janšo tekmujejo, meni, “odkar je z leve prestopil na desno, še bolj”. “Če smo odlično delali v več Janševih vladah, ne vidim potrebe, da bi bili v opoziciji njegov glavni kritik,” je opozoril. Prav tako ne vidi potrebe, da bi pred volitvami postavljali ekskluzivne pogoje ali da bi bili boj med dvema ognjema, “kar se do neke mere dogaja”.

Naj NSi pogoje raje postavlja za pogajalsko mizo, ne pred TV kamerami, je dejal. Odnos do Janše pa naj obravnava svet stranke in sprejme stališče. “Zgolj izjava vrha stranke o tako pomembni zadevi je premalo. Ali pa je bilo to prezgodaj,” je dejal.

Peterle je bil oster tudi do vlade Roberta Goloba, ki je po njegovi oceni močna zgolj v podiranju tistega, kar je bilo zgrajenega pred njo. “Ne samo, da jim ne gre, delajo škodo,” meni.

“Pod to vlado gremo navzdol in nazaj. Vendar naš ideal ni bil nikoli samo naprej, moramo tudi navzgor, to zadeva tudi politično kulturo. Slovenije ne bomo izboljšali z zastiranjem drugih, ampak s cilji, ki nas bodo povezovali v nove skupne projekte,” je pristavil.

Zato bi bilo po njegovem mnenju napačno, če bi “zgolj uživali v samomorilskem strmoglavljenju doslej najbolj neučinkovite slovenske vlade”. Podobno pa bi bilo napačno predpostavljati, da je minila epidemija novih obrazov s starim ozadjem, je izpostavil Peterle. “Pripraviti je treba dolgoročen odgovor na vprašanje, kako naprej, in se zavedati, da je danes skoraj polovica slovenskih volivk in volivcev neopredeljenih, da v tem, kar gledajo, ne vidijo prave alternative,” je dejal.

“Naš poseben prispevek v tej smeri bi moralo biti delo pri povezovanju izvorno demokrščanskih sil, ne iz taktičnih ali zgolj bližnjih volilnih namenov, ampak iz strateških razlogov. Razdeljeni ne bomo dobili več,” je opozoril. Kot je dodal, sredine ni moč doseči z izjavami, temveč stranko na sredino postavijo volivci. Ob tem je članstvo še pozval, naj stranke ne vodijo dnevna politična gesla in zamere, ampak jasna vizija prihodnosti.

Dotaknil se je tudi prihajajočih evropskih volitev. Na slednjih je treba v središče postaviti človeka, družino in nacijo. Upa, da bodo volivci NSi prepoznali kot Evropejce s slovenskim srcem in pravimi cilji. “Naša lista mora nastopiti z jasno zavestjo, kaj danes pomeni spoštovanje človeškega dostojanstva in kaj pomeni delati skupaj. Jaz bi rekel raje manj, ampak tisto zares,” je pozval.

Št. komentarjev: 4
 1. Samko pravi

  Ne evropskih volitvah ne bodo več dobili poslanca, zelo pa se bodo morali potruditi, da sploh ostanejo v slovenskem parlamentu.

 2. butara pravi

  Ti kekci bodo lahko srečni, če bodo dobili 1 evroposlanca, kaj šele dva!

 3. Matija pravi

  Problem Tonina je, da je čisto brez vsakršne liderske karizme. Verjamem, da je dober fant in da se trudi, a to je premalo za kakšni večji preboj.

 4. Julija pravi

  Kakšna škoda za prihodnost Slovenije so ta nerazumljiva dejanja nekaterih poslancev NSI. Najbolj boli zadeva okoli sodnikov. Upam, da bo zdrs NSI iz parlamenta nadoknadila SLS, ki ima fantastičnega človeka – Petra Gregorčiča.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen