Cate Blanchett v Evropskem parlamentu opozorila na milijone beguncev po svetu

0

(8. november 2023) Avstralska igralka in ambasadorka dobre volje urada ZN za begunce Cate Blanchett je v Evropskem parlamentu danes dejala, da bi morala biti EU vodilna pri zavračanju “nevarnih mitov”, ki spodbujajo krepitev protimigracijske politike v času množičnih razseljevanj v svetu. Pri tem je opozorila na milijone ljudi, ki trpijo, ne zgolj v Izraelu in Gazi.

Konflikt med Izraelom in palestinskim oboroženim gibanjem Hamas v Gazi “je terjal in še vedno terja na tisoče nedolžnih življenj”, je v svojem govoru evroposlancem v Bruslju dejala Blanchett in ponovila poziv urada ZN za begunce (UNHCR) k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja in takojšnji izpustitvi talcev.

“Medtem ko ti dogodki razumljivo prevladujejo v novicah, to še zdaleč ni edino nasilje, ki pesti naš svet, in niso edina izgubljena nedolžna življenja,” je nadaljevala. Blanchett je pri tem opozorila, da so nasilje, politični pretresi in represije povzročili, da je po svetu prisilno razseljenih 114 milijonov ljudi. To ne vključuje ljudi, razseljenih zaradi vojne med Izraelom in Hamasom.

Blanchett je tudi izrazila zaskrbljenost zaradi netenja “strahu in sovražnosti, da je vsak begunec namenjen v Evropo”. Napačno prepričanje, ki je po njenih besedah spodbudilo nekatere vlade, da trdijo, da je konvencija o beguncih iz leta 1951 zastarela in neprimerna za reševanje tega vprašanja, njene besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot ambasadorka dobre volje UNHCR je, kot je povedala, imela priložnost govoriti z begunci v različnih državah, denimo v Jordaniji in Nigru, in biti priča ceni, ki jo ima vojna za človeška življenja. 54-letna igralka je pri tem pozvala k obravnavi beguncev s sočutjem in podporo, tako kot na primer tistih, ki so zbežali pred vojno v Ukrajini.

“Samo za trenutek si predstavljajte svoje lastne sinove in hčere, svoje otroke in vnuke v enakem položaju. Potem boste morda lahko razumeli, da zidovi, bodeča žica, prisilno zavračanje (pushbacks, op.p.) niso odgovor,” je dejala Blanchett.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen