WHO poziva k humanitarnemu koridorju na območju Gaze, ki je s strani Izraela popolnoma blokirana

0

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes pozvala k vzpostavitvi humanitarnega koridorja na in z območja Gaze, za katero je Izrael uvedel popolno blokado. WHO opozarja, da njenih zalog na območju zmanjkuje, bolniki v bolnišnicah pa jih nujno potrebujejo.

Izrael je blokado s prekinitvijo dobave vode, hrane, elektrike in drugih nujnih potrebščin uvedel ob istočasnem raketiranju območja Gaze v odziv na silovit napad islamističnega gibanja Hamas na njegovo ozemlje. V napadu, ki so ga v Izraelu primerjali z napadi na ZDA 11. septembra, je bilo ubitih več kot 900 ljudi. Zračni napadi izraelske vojske so v Gazi doslej terjali več kot 700 žrtev.

WHO poziva h končanju nasilja in poudarja, da je nujen humanitarni koridor, da lahko ljudi dosegle kritične zdravstvene zaloge, je danes pred novinarji v Ženevi dejal tiskovni predstavnik organizacije Tarik Jašarević. “Potrebujemo dobavo zalog: bolnišnice ne morejo delovati brez goriva, brez elektrike,” je dejal in opozoril, da jim dosedanjih zalog že zmanjkuje.

Zaskrbljenost glede humanitarnih razmer na območju Gaze se vse bolj krepi, visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je celo poudaril, da je blokada, kakršno je uvedel Izrael, v nasprotju z mednarodnim pravom.

Izraelska vojska je sicer danes prebivalcem Gaze v luči napadov, ki jih izvaja, svetovala, naj zapustijo območje, a se je izkazalo, da je edini še odprt prehod, mejni prehod Rafa z Egiptom, zaprt. Varnostni vir v Egiptu je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil, da so prehod – edini, ki ga ne nadzira Izrael – do nadaljnjega zaprli, češ da so razmere ob njem zaradi izraelskega obstreljevanja nevarne.

Prebivalci tako trenutno območja Gaze sploh ne morejo zapustiti, ali je mogoč dostop humanitarne pomoči, pa zaenkrat po pisanju dpa ni jasno.

Je pa Izrael že skorajda zaključil evakuacijo naselij na jugu države, ki ležijo v bližini območja Gaze. Kot je javil tiskovni predstavnik, so skoraj vse preselili na varnejše lokacije.

Pred tem je vojska javila, da je ponovno prevzela nadzor nad mejo z Gazo, prek katere so v soboto na več mestih na ozemlje Izraela vdrli pripadniki Hamasa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen