[Pokopalo jo je nemarno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem] Tudi Sanja Ajanović Hovnik odstopila z mesta ministrice

0

Sanja Ajanović Hovnik je odstopila s funkcije ministrice za javno upravo, saj ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. O tem je tudi že obvestila premierja Roberta Goloba, ki bo po prihodu s službene poti o tem obvestil DZ.

Ajanović Hovnik se je sicer v zadnjih dneh soočala z očitki o visokih stroških službene poti delegacije ministrstva v New York, ki je državo stala nekaj več kot 33.000 evrov, pa tudi v zvezi s potekom razpisa za nevladne organizacije.

V odstopni izjavi predsedniku vlade je zapisala, da “ima čisto vest”, saj ni storila nič nezakonitega. Omenjeni razpis je bil po njenih zagotovilih transparenten, skladno s strokovnimi in moralnimi standardi ter je omogočal enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij. “Danes vem, da sem s tem svojim ravnanjem posegla v obstoječa razmerja, ki so si jih nekateri v zadnjih desetih letih oblastno vzpostavili,” je prepričana Ajanović Hovnik. Ob tem je poudarila, da če resnično verjamemo v vključujočo in odprto družbo, v kateri ni ‘naših’ in ‘njihovih’ nevladnih organizacij, ki so resnično eden izmed stebrov naše družbe, imajo pravico vse kandidirati za pridobitev javnih sredstev.

Hkrati želi, da pristojni organi čim prej, strokovno in neodvisno opravijo svoje delo, da ne pade senca dvoma o političnem vplivu na njihovo presojo. “Prepričana sem, da bi moje vztrajanje v času teka uradnih postopkov pri pristojnih organih, pri vodenju ministrstva ob tako o neusmiljeni kampanji škodovalo delu vlade, stranke, ministrstva in države”, je zapisala in Golobu sporočila, da nepreklicno odstopa z ministrske funkcije.

Obenem se mu je zahvalila za izkazano zaupanje, podporo in priložnost. V odstopni izjavi je sicer med drugim zapisala, da je v politiko vstopila na Golobovo vabilo ter je ponosna, da je lahko ob njem hodila kot soustanoviteljica stranke Gibanje Svoboda, strankarska kolegica, ministrica in neomajna zaveznica. “V politiko sem se podala v času, ko je Slovenijo pretresala težka politična in zdravstvena kriza, s srčno in iskreno željo, da skupaj naredimo to državo boljšo za vse,” je zapisala.

Ajanović Hovnik je še zatrdila, da se je ves čas trudila delati po najboljših močeh, ob upoštevanju visokih moralnih in etičnih standardov, zakonito in transparentno ter s prizadevanje k ponovni vzpostavitvi kulturnega, spoštljivega in argumentiranega dialoga. “Verjela sem, da poenotenje ciljev, soustvarjanje in sooblikovanje politik pomeni temelj za nadaljnji uspešni razvoj Slovenije.”

Kot je še izpostavila, je bila v preteklem letu in pol pripravljena svoje zasebno življenje popolnoma podrediti zadanim cilje. “Nikakor pa si nisem mogla predstavljati, da bi lahko postala tarča medijskih napadov, v katerih sem obsojena vnaprej, v katerih dejstva niso pomembna, sodba pa je spisana,” je Ajanović Hovnik še zapisala v odstopni izjavi predsedniku vlade.

Ob očitkih o visokih stroških službene poti v New York so se sicer v zadnjih dneh vrstili tudi očitki ministrici, povezani z javnim razpisom za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij. Med največjimi prejemniki sredstev na razpisu je bil namreč tudi Inštitut za preučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi Kaja Primorac, ki je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija Ajanović Hovnik, nato pa je svoj delež prepisala na mamo.

Ajanović Hovnik je sicer v preteklih dneh poudarila, da se podjetje Smart center ni nikoli prijavilo na noben razpis ministrstva za javno upravo. Ob tem je zatrdila, da ni vedela, da je Smart center sodeloval z drugimi prijavitelji na tem razpisu. Zatrdila je tudi, da z nekdanjo poslovno partnerko nista v komunikaciji. V četrtkovi oddaji Tarča pa so nato razkrili, da je ministrica podpisala izjavo ministrstva o podpori programu IPES. Ajanović Hovnik je ob tem dejala le, da se “posipa s pepelom” in priznala, da je pismo podpre res podpisala, a enako storila tudi v petih drugih primerih.

To je sicer že drugi odstop v Golobovi vladni ekipi ta teden in četrti v mandatu aktualne vlade. Odstopno izjavo je ta teden namreč podal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, z ministrske funkcije pa sta doslej odstopila tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in notranja ministrica Tatjana Bobnar. Premier Golob pa je ta teden v DZ poslal tudi predlog za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen