Papež Frančišek je ukinil zastaranje primera patra Rupnika, da bi lahko stekel sodni postopek

0

Papež Frančišek je ukinil zastaranje primera nekdanjega jezuita in umetnika Marka Rupnika, ki je bil obtožen domnevnih zlorab redovnic, da bi lahko stekel sodni postopek v zvezi z očitki zoper Rupnika, poroča Vatican News. Papež naj bi dikasterij za nauk vere zaprosil, da znova preuči primer.

Papež Frančišek je dikasterij za nauk vere zaprosil, naj pregleda primer nekdanjega jezuitskega umetnika Marka Rupnika, ki so ga nekatere ženske, s katerimi je sodeloval, obtožile psihične in spolne zlorabe, je na spletni strani poročal Vatican News, ki se sklicuje na Sveti sedež.

Papeška komisija za zaščito mladoletnikov je papeža septembra opozorila, da obstajajo “resne težave pri vodenju primera patra Marka Rupnika in pomanjkanje stika z žrtvami”. Zato je papež “zaprosil dikasterij za nauk vere, da preuči primer, in se odločil za ukinitev zastaranja, da bi omogočil sodni proces”, so sporočili iz tiskovnega urada Svetega sedeža.

Decembra lani so v javnost prišli očitki nekdanjih redovnic iz skupnosti Loyola, da naj bi jih pater Rupnik v letih 1992-1993 psihično in fizično zlorabil. Med preiskavo primera je bilo poudarjeno, da v zadevi niso bile vpletene mladoletne osebe, dikasterij za nauk vere pa je po preiskavi sklenil, da so obtožbe zoper patra Rupnika že zastarale, zato so primer oktobra lani zaprli.

“Papež je trdno prepričan, da če se mora Cerkev nečesa naučiti od sinode, je to, da s pozornostjo in sočutjem prisluhne tistim, ki trpijo, še posebej tistim, ki se čutijo od Cerkve marginalizirane,” so še navedli pri Svetem sedežu.

Rupnika so junija letos izključili iz jezuitskega reda. Po pisanju tednika Družina Rupnika niso izključili zaradi obtožb o zlorabah, ampak “zaradi njegovega trmastega zavračanja zaobljube pokorščine”.

Katoliški spletni portal Silere non possum je pred dnevi poročal, da so Rupnika kot duhovnika sprejeli oz. inkardinirali v koprsko škofijo, kar so za Družino potrdili tudi na koprski škofiji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen