Orban ostro proti dogovoru iz akta o migracijah, možnosti za kompromis ne vidi, Melonijeva in Sunak pa – čolnom z migranti naj se že v izhodišču prepreči odhod proti Evropi!

1

Madžarski premier Viktor Orban je na današnjem vrhu EU v Granadi ostro nastopil proti načrtom evropske migracijske reforme, ki med drugim predvideva obvezno solidarnost s še posebej prizadetimi državami. Ne vidi niti možnosti za kompromis, potem ko naj bi bili Madžarska in Poljska v zvezi z zadnjim dogovorom o krizni uredbi “pravno posiljeni”.

Ostro kritiko je Orban uperil v nedavno odločitev članic EU, ki so v sredo dosegle dogovor o ključnem delu reforme evropske migracijske politike oziroma krizni uredbi. Ta je namenjena organizaciji odziva v primeru množičnega prihoda migrantov v članico EU in med drugim predvideva obvezno solidarnost v obliki premestitve prosilcev za azil ali finančnega prispevka.

Tako Poljska kot Madžarska sta dogovoru nasprotovali, a je bila zanj potrebna zgolj navadna večina. V obeh državah so medtem mnenja, da bi se morale tovrstne odločitve sprejemati soglasno. Pri tem se v Varšavi in na Madžarskem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sklicujejo na pravne analize izjav ob vrhovih EU iz preteklih let.

“Če si pravno posiljen, prisiljen sprejeti nekaj, česar nočeš, kako naj dosežemo kompromis?” je ob prihodu na vrh v Granadi dejal Orban. “Politično je to nemogoče. Ne le danes, ampak na splošno v naslednjih letih,” je menil.

Že v četrtek je bil na srečanju Evropske politične skupnosti (EPS) pred današnjim vrhom glede krizne uredbe kritičen poljski premier Mateusz Morawiecki. Akt o migracijah in azilu je označil za “diktat” Bruslja in Berlina ter napovedal “odločen veto” Poljske.

Obstaja bojazen, da bo tokratno nasprotovanje dvojice držav preprečilo sprejetje skupne izjave po današnjem vrhu – kot se je že zgodilo na vrhu julija.

Poljska in Madžarska sta si sicer prizadevali, da bi omembo potrebe po soglasju pri odločanju migracijski reformi vključili že v sklepno izjavo zasedanja EPS, a sta bili pri tem neuspešni.

Španski gostitelji migracijske krize sicer kljub nekaterim pozivom niso niti uvrstili na dnevni red zasedanja EPS, ki združuje članice EU in njihove sosede. Sta se pa voditelja Italije in Velike Britanije, Giorgia Meloni in Rishi Sunak, na srečanju ob robu in ob podpori Francije in Nizozemske dogovorila o svojem načrtu. Ta med drugim vsebuje prizadevanja za to, da bi čolnom z migranti že v izhodišču preprečili odhod proti Evropi.

Število komentarjev: 1
  1. Rokovnjac pravi

    I expect a ton of comments but all I can see is a ton of emptiness!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen