Legendarni koncert Live Aid na stadionu Wembley iz leta 1985 bodo priredili v muzikal z naslovom ‘Just For One Day’*

0

V Londonu bodo prihodnje leto v obliki muzikala obudili spomin na enega najbolj znanih koncertov vseh časov – Live Aid. Ta je potekal 13. julija 1985 na stadionu Wembley, organizirala pa sta ga glasbenika Bob Geldof in Midge Ure, da bi z njim zbrali sredstva za zmanjšanje lakote v Etiopiji.

Muzikal z naslovom Just For One Day (*Le za en dan) bo vseboval skladbe, ki so jih na koncertu Live Aid izvajali posamezniki in skupine, kot so Queen, U2, Elton John, Paul McCartney in Sting. Na sporedu bo od 26. januarja do 30. marca v gledališču Old Vic, je poročal britanski BBC.

Geldof je ob tem pojasnil, da se ne bo nihče pretvarjal za resnične pevce. “Ne gre za poklon. Ne bo osebe, oblečene v Freddieja Mercuryja, ki bi nosila brke. Dramo poganjajo pesmi.”

Zgodba muzikala, ki so ga poimenovali po verzu iz pesmi Heroes Davida Bowieja, bo prepletel pogled v zakulisje o tem, kako sta se združila Band Aid in Live Aid, in ljubezensko zgodbo, ki so jo navdihnili resnični dogodki.

“Zgodba temelji na dejanskih pričevanjih tistega dneva,” je povedal Geldof in dodal, da bodo svojo zgodbo pripovedovali resnični ljudje. Zasnovala sta ga John O’Farrell, ki je podpisal muzikal Mrs Doubtfire, in Luke Sheppard, ki je režiral muzikal & Juliet z glasbo švedskega pop tekstopisca Maxa Martina.

Kot je še povedal Geldof, nista bila najbolj samozavestna, ko sta se oglasila z idejo za predstavo. “Prišla sta in dejala: ‘Vemo, da boš rekel ne, vendar želimo to narediti, ker naši starši nikoli niso nehali govoriti o tem dnevu. In mislimo, da je to gledališče’.”

Na koncertu Live Aid, ki je potekal tako v Filadelfiji kot na Wembleyju, so nastopila velika glasbena imena, kot so še Bob Dylan, Led Zeppelin in The Who. V televizijskem prenosu si ga je po ocenah ogledalo 1,5 milijarde gledalcev, zbral pa je milijone za pomoč lakoti. Zagotovil je tudi načrt za številne druge dobrodelne koncerte zvezdnikov ter pomagal spodbujati razpravo o humanitarni pomoči, ki je pozneje postala glavna tema pogovorov zahodnih vlad, še poroča BBC.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen