Izraelska vojska nadaljuje zračne napade na cilje Hamasa na območju Gaze

0

Izraelske zračne sile nadaljujejo obstreljevanje ciljev palestinskega gibanja Hamas na območju Gaze. Šlo naj bi za najhujše napade doslej. Po navedbah izraelske vojske so do sedaj ubili šest višjih predstavnikov Hamasa, število talcev, ki jih je po napadu na Izrael zajelo gibanje, pa naj bi znašalo 199, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelske zračne sile so v zadnjih 24 urah nadaljevale napade na območje Gaze, je danes sporočila izraelska vojska. Po poročanju izraelske spletne strani Ynet, ki navaja palestinske vire, gre za najhujše napade doslej.

Izraelska vojska je v napadih po lastnih navedbah ubila šest višjih članov Hamasa, tako iz vojaškega kot iz političnega krila gibanja. V sporočilu za javnost so imenovali dva poveljnika, ki sta sodelovala pri napadu na Izrael pred več kot enim tednom. Med ubitimi pa sta med drugim še Hamasov gospodarski minister Džoad Abu Šmala in poveljnik, ki je bil odgovoren za varnost na jugu Gaze.

Vojska je kasneje sporočila, da so pripadniki Hamasa po napadu 7. oktobra po zadnjih podatkih zajeli najmanj 199 talcev, med katerimi so tako Izraelci kot tujci. “Prizadevanja glede talcev so glavna nacionalna prednostna naloga,” je ob tem poudaril tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari.

“Cilji naših napadov temeljijo na obveščevalnih podatkih,” je še pojasnil, potem ko naj bi Hamas zatrdil, da je v izraelskih letalskih napadih umrlo nekaj talcev. Ob tem je Hagari palestinsko gibanje obtožil, da ljudi uporablja kot živi ščit.

Obstreljevanje Gaze je sicer opustošilo to enklavo. Število mrtvih med Palestinci je naraslo na 2750, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo v Gazi. Ranjenih je okoli 9700 ljudi. Na izraelski strani poročajo o več kot 1400 mrtvih. Izraelska vojska po Hamasovih napadih pred več kot enim tednom trenutno pripravlja kopensko ofenzivo proti gibanju. Na meji z Gazo je v pripravljenosti več sto tisoč rezervistov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen