Iz sveta obsodbe smrtonosnega napada na bolnišnico v Gazi, število žrtev naraslo na več kot 470

0

Napad na bolnišnico v Gazi, za katerega se obtožujejo Izrael in palestinska oborožena gibanja, je povzročil ogorčenje in sprožil proteste v več državah. Število žrtev je naraslo na več kot 470, Izrael pa trdi, da ima dokaze o odgovornosti palestinskih skrajnežev. Prav tako je sporočili, da bo dovolil dostavo humanitarne pomoči v Gazo iz Egipta.

Izraelska vojska je sporočila, da ima dokaze o odgovornosti islamistične skupine Islamski džihad, ki jih je danes tudi predstavila javnosti. Med drugim je objavila posnetek iz zraka, ki po njenih trditvah kaže, da je bolnišnico Ahli Arab zadela palestinska raketa te skupine, ki je zašla.

Islamski džihad sicer trdi, da je Izrael ukazal evakuacijo bolnišnice ob grožnji bombnega napada in da jo je zadela bomba, ki jo je odvrglo letalo izraelske vojske.

Napad na bolnišnico je povzročil veliko ogorčenje po svetu. V več državah, zlasti na Bližnjem vzhodu in na severu Afrike, so v torek in danes potekali množični protesti. Na tisoče demonstrantov je jezo nad napadom med drugim izrazilo v Amanu, Istanbulu, Tunisu, Bejrutu in Teheranu. Skrajno palestinsko gibanje Hamas pa je za konec tedna pozvalo k novim protestom po vsem svetu.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je napad obsodil kot povsem nesprejemljiv in pozval h kaznovanju odgovornih. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval k humanitarni prekinitvi ognja v Gazi, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pa k zaščiti civilistov in preklicu izraelskega ukaza o evakuaciji 20 bolnišnic na severu območja Gaze v okviru evakuacije tamkajšnjih prebivalcev.

“Nobenega opravičila ni za napad na bolnišnico. Poskrbeti moramo, da bodo razjasnjena vsa dejstva, in da bodo odgovorni za ta napad tudi odgovarjali,” je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je opozoril, da napad ni v skladu z mednarodnim pravom. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je izjavil, da ima tudi pravica do samoobrambe svoje meje.

Arabska liga je pozvala Zahod k ustavitvi te tragedije in spomnila, da beležijo vojne zločine, storilci katerih ne bodo ušli roki pravice. Vodja Afriške unije Musa Faki Mahamat je pozval mednarodno skupnost k delovanju, Izrael pa zaradi napada na bolnišnico obtožil vojnih zločinov.

Papež Frančišek je pozval k prizadevanjem za preprečitev humanitarne katastrofe na območju Gaze ter izrazil zaskrbljenost zaradi nevarnosti širitve spora med Hamasom in Izraelom.

Tudi premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar sta izrazila zgroženost nad napadom in izpostavila, da bolnišnice ščiti mednarodno pravo. Zunanje ministrstvo pa je ob tem poudarilo, da se civilistov ne sme napadati niti uporabljati za talce ali živi ščit.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je danes razglasil dan žalovanja. Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi in palestinski predsednik Mahmud Abas sta razglasila tridnevno žalovanje, kmalu pa naj bi se jima pridružila tudi Turčija.

Zaradi napada je bilo odpovedano napovedano srečanje Abasa, al Sisija in jordanskega kralja Abdulaha II. z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Jordaniji.

Slednji je sicer danes obiskal Tel Aviv, kjer je podprl navedbe Izraela o odgovornosti palestinskih skrajnežev za napad, rekoč da kaže na to, da je zanj odgovorna druga ekipa. Izraelu je obljubil nadaljnjo podporo ZDA, in pohvalil pogum, predanost in hrabrost Izraelcev.

Izrael medtem nadaljuje obstreljevanje Gaze, kjer je po lastnih navedbah napadel več deset tarč, povezanih s Hamasom, in ubil še dva visoka člana te skupine. Obenem izraelska vojska še naprej poziva prebivalce območja, naj se umaknejo na jug.

Izraelske oblasti so tudi sporočile, da bodo na zahtevo Bidna dovolile dostavo humanitarne pomoči v Gazo iz Egipta, ki pa bo vključevala le hrano, vodo in zdravila. Pomoč civilistom na jugu Gaze bo dovoljena, dokler ne bo dosegla Hamasa.

Al Sisi je danes zavrnil navedbe, da je Egipt tisti, ki preprečuje odprtje mejnega prehoda Rafa z Gazo in s tem dostop humanitarne pomoči več kot dvema milijonoma Palestincem. Humanitarna pomoč na palestinsko ozemlje ne prihaja zaradi izraelskega bombardiranja, je opozoril.

Poudaril je tudi, da nasprotuje množičnemu preseljevanju Palestincev iz Gaze v Egipt in opozoril na nevarnost podobnega preseljevanja z Zahodnega brega v Jordanijo. Prepričan je, da bi to onemogočilo ustanovitev palestinske države.

Po zadnjih podatkih palestinskih oblasti je število smrtnih žrtev v izraelskem obstreljevanju Gaze naraslo na 3478, poškodovanih je bilo okoli 12.000 ljudi. Na izraelski strani so napadi Hamasa zahtevali okoli 1400 smrtnih žrtev.

Varnostni svet ZN je danes na izrednem zasedanju razpravljal o spopadih med Izraelom in Hamasom. ZDA pa so vložile veto na predlog brazilske resolucije, ki obsoja teroristične napade Hamasa, hkrati pa zahteva, da Izrael umakne poziv Palestincem, naj se s severnega dela Gaze umaknejo na jug.

Po neuspelem nočnem napadu z molotovkama na sinagogo in judovski center v Berlinu je nemški kancler Olaf Scholz napovedal zaostritev varnostnih ukrepov okoli judovskih institucij v državi. Avstrija pa je zaradi stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu in nedavnega terorističnega napada v Bruslju zvišala stopnjo teroristične ogroženosti na drugo najvišjo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen