Avstrija za šest mesecev znova podaljšala nadzor na meji s Slovenijo

0

Avstrija je Evropsko komisijo obvestila o novem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko za še šest mesecev. Odločitev je Dunaj utemeljil z azilnim pritiskom, velikim pritiskom na zunanje meje EU, grožnjo trgovine z orožjem in kriminalnih mrež zaradi vojne v Ukrajini ter trgovino z ljudmi, piše na spletni strani Evropske komisije.

Nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko je Dunaj uvedel že leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje, pri čemer bo novo podaljšanje nadzora v veljavi od 12. novembra letos do 11. maja prihodnje leto.

Slovenija ves čas nasprotuje podaljševanju avstrijskega nadzora. Ob tem opozarja na sodbo Sodišča EU, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU in pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji s Slovenijo ukinila.

Na Evropski komisiji so sicer septembra spričo zadnjih napovedi več držav, da bodo ponovno uvedle nadzor na svojih mejah z drugimi članicami, poudarili, da mora biti ta nadzor skrajni ukrep.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen