Američani praznujejo 99. rojstni dan nekdanjega predsednika in Nobelovega nagrajenca Jimmyja Carterja

0

Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter ta konec tedna praznuje 99. rojstni dan. Po poročanju medijev ga je preživel doma z družino, njegovo rojstno mesto Plains pa je v njegovo čast priredilo več dogodkov. Čeprav je dejanski rojstni dan šele danes, so praznovali že v soboto. Carter je bil 39. predsednik Združenih držav od 1977 do 1981. Kot član demokratske stranke je bil 76. guverner Georgie od 1971 do 1975 in kot v letih 1963 do 1967 je bil državni senator Georgie.

Za rojstni dan je Carterju čestital tudi sedanji predsednik ZDA Joe Biden. “Občudujem te, ker imaš tako neverjetno integriteto, značaj in odločnost,” je dejal v video čestitki. “In upam, da bom lahko vsaj pol tako dober predsednik kot ti,” je dodal.

Pred Belo hišo v Washingtonu so ob tej priložnosti postavili velikansko kartonsko torto s svečami. Čestitke z dobrimi željami so prihajale iz vse države.

Carter se od sredine februarja nahaja v paliativni oskrbi na svojem domu. Kot so takrat sporočili iz Carterjevega centra, se je nekdanji predsednik po več kratkih hospitalizacijah odločil, da bo preostali čas preživel doma z družino namesto dodatnih zdravniških posegov.

Pred dnevi sta Carter in soproga Rosalynn presenetila s prihodom na festival arašidov v Plainsu, kamor sta se pripeljala v temni limuzini.

Demokrat Carter je bil predsednik ZDA med letoma 1977 in 1981. Na predsedniških volitvah je presenetljivo premagal takratnega predsednika Geralda Forda, v tekmi za drugi mandat pa je izgubil proti republikancu Ronaldu Reaganu.

V mednarodni skupnosti je cenjen zaradi zavzemanja za človekove pravice. Leta 2002 je prejel Nobelovo nagrado za mir za svoja prizadevanja za mir po vsem svetu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen