Volivce naj bi k udeležbi na evropskih volitvah 2024 spodbujale tudi slavne osebnosti

0

Evropski parlament želi udeležbo na evropskih volitvah, ki bodo junija prihodnje leto, spodbuditi tudi s slavnimi osebnostmi, po pisanju bruseljskega spletnega biltena Euractiv izhaja iz komunikacijske strategije parlamenta za volitve. O njej naj bi predsedstvo Evropskega parlamenta odločalo v ponedeljek.

Evropejce naj bi o pomembnosti udeležbe na evropskih volitvah poleg slavnih obveščali tudi novinarji, organizacije civilne družbe, podjetja in druge evropske institucije.

V okviru 37 milijonov evrov vredne komunikacijske strategije, s pomočjo katere naj bi dosegli kar največ državljanov EU, bo Evropski parlament pred koncem leta vzpostavil tudi spletno platformo, za boj proti dezinformacijam pa bodo na YouTubu objavili videoposnetke. Državljane bodo skušali tudi vključiti v organizacijo dogodkov v Bruslju in državah članicah, pri čemer bodo sodelovale pisarne Evropskega parlamenta v državah članicah.

Parlament želi v kampanji za zvišanje volilne udeležbe Evropejce seznaniti s tem, kako ta evropska institucija vpliva na vsakdanje življenje državljanov, zakaj je parlamentarna demokracija dodana vrednost za družbo in zakaj je pomembno iti na volitve. Parlament je evropskim poslancem in njihovim asistentom ponudil tudi podporo za boljše komuniciranje ob volitvah, in sicer z usposabljanjem in zagotavljanjem različnih gradiv.

Evropski parlament kot institucija sicer ne sme sodelovati v kampanji za evropske volitve – to vodijo politične stranke na evropski in ravni držav članic. V zadnjih dveh mesecih pred volitvami, ki bodo potekale med 6. in 9. junijem 2024, bo parlament svoja prizadevanja osredotočil na kampanjo za privabljanje državljanov na volišča.

Volilna udeležba na evropskih volitvah je razmeroma nizka. Najnižja je bila leta 2014, ko se jih je udeležilo 42,6 odstotka Evropejcev, v Sloveniji, ki je med članicami z najnižjo udeležbo, pa je šlo na volišča le 24,55 odstotka ljudi. Na prejšnjih evropskih volitvah leta 2019 so po intenzivnih prizadevanjih uspeli volilno udeležbo zvišati na 50,66 odstotka na ravni EU, v Sloveniji pa na 28,89 odstotka, a si v Evropskem parlamentu prizadevajo, da bi na volišča privabili še več Evropejcev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen