V Mariboru po treh letih končno zgrajena limbuška obvoznica

0

V Mariboru so danes za promet odprli novo zgrajeno cesto, znano kot podaljšek Ceste proletarskih brigad proti Limbušu oziroma limbuška obvoznica. Slaba dva kilometra dolgo cesto so začeli graditi pred dobrimi tremi leti in predstavlja novo mestno vpadnico iz smeri Ruš, s čimer naj bi se prometno razbremenilo stanovanjske soseske na Studencih.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh in župan Saša Arsenovič sta danes simbolično umaknila zaporo in sprostila promet na novi cesti. Ta poteka iz mesta mimo nakupovalnega središča Supernova Maribor in naprej mimo stavbe Regionalnega RTV centra pod Pekrsko gorco do novo zgrajenega krožišča na Limbuški cesti.

“Gre za sodobno mestno vpadnico iz smeri Ruš, na katero bo preusmerjen promet z Erjavčeve in Limbuške ceste. To pomeni nekaj več kot 10.000 vozil povprečnega letnega dnevnega prometa na dan,” je povedal državni sekretar.

Investicijo je izvedla država skupaj z Mestno občino Maribor. Po besedah Rajha je stala 11,5 milijona evrov, od tega je ministrstvo za infrastrukturo prispevalo nekaj manj kot sedem milijonov, delež mestne občine znaša 4,5 milijona evrov.

Z gradnjo so začeli leta 2020, projekt je bil razdeljen v tri etape. V okviru izgradnje ceste so po besedah župana Arsenoviča uredili tudi plinovod, vročevod, vodovod, kanalizacijo, delno tudi razsvetljavo. “Pravzaprav smo uredili celotno infrastrukturo v tem najhitreje rastočem delu mesta, Studencih, kjer se gradi ali je že zgrajenih več tisoč stanovanj,” je dejal in dodal, da občina na tem območju načrtuje tudi nov vrtec in šolo.

Župan je ob tem pozval državo, naj uresniči tudi obljubo o izgradnji mariborske zahodne obvoznice, saj se v mestu bojijo, da bo zaradi preusmerjanja državnih sredstev v obnovo po avgustovskih poplavah v Sloveniji prišlo do novega zastoja pri tem projektu.

“Zagotovo je pomembna solidarnost, kadar pride do ujm, ampak te ujme so se zgodile letos, mi pa čakamo to obvoznico že 20 let,” je dejal Arsenovič. Še vedno upa, da bo prišlo do uvedbe v delo na prvi etapi obvoznice še letos.

Državni sekretar je povedal, da je ujma mogoče res spremenila določene prioritete države, a zaenkrat je o tem prehitro govoriti. “Počakajmo, da bo proračun sprejet. Sprejema ga državni zbor, na ministrstvu za infrastrukturo pa si seveda želimo čim večji kos pogače, zato da lahko izvedemo čim več projektov v dobrobit vseh prebivalcev,” je dejal.

Direkcija RS za infrastrukturo (Drsi) in mestna občina sta marca sicer že podpisali pogodbo z izbranimi izvajalci gradnje prve etape zahodne obvoznice, nato so sledili postopki za pridobitev vseh potrebnih zemljišč, ki so pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Rajh je danes povedal, da “bo na zahtevo mnenje dajalcev potrebno izvesti dodatne arheološke preiskave”. “Pogodba za to je pripravljena, na željo mestne občine pa bomo dodatno ponovno seznanili prebivalce Radvanja s potekom sprejema državnega prostorskega načrta. Kot razumem, so določeni pomisleki in prav je, da se prebivalce dodatno seznani, če imajo vprašanja na to temo,” je dejal.

Spomnil je, da država popravlja ceste, ki jih je ujma poškodovala na območju Maribora. “Najprej smo povsod zagotovili vzpostavitev prevoznosti, sedaj stopamo v fazo sanacije škode. Tretja faza pa je nadgradnja oziroma rekonstrukcija določenih cest oziroma projektov, ki so že pripravljeni,” je dejal.

Po njegovih besedah to velja tudi za izgradnjo ceste Bresternica-Gaj. “Tudi ta cesta bo vključena v sistem financiranja za sanacijo ujm,” je dejal.

Glede ideje za izgradnjo predora pod mestnim središčem, ki ga je Maribor predstavil prejšnji vladi, se Rajh ni želel konkretno opredeliti. “Takratni minister je podpisal izjavo z neznanim rokom, z neznano časovnico, z neznano varianto in v bistvu o tem, razen časopisnih člankov in ene načelne izjave, ni nič dorečenega. Se pa kot Mariborčan zavedam, da manjka povezava v smeri vzhod – zahod,” je dejal Rajh.

Arsenovič pa je dejal, da je bilo v idejo izgradnje predora že vloženega dve leti “velikega truda”. “Verjamem, da bomo enkrat dočakali zaključen obroč okrog ali pod mestom, da razbremenimo prebivalce,” je dejal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen