V libijski Derni iščejo preživele in se bojijo še višjega števila žrtev, smrtnih žrtev že več kot 5000

0

Iz mesta Derna na vzhodu Libije, ki so ga opustošile poplave, prihajajo poročila o naraščajočem številu smrtnih žrtev, ki naj bi jih bilo že več kot 5000. Številne umrle so že pokopali. Reševalci ob poročilih o 10.000 pogrešanih iščejo preživele, vrstijo pa se napovedi pomoči. Obljubili so jo tudi Združeni narodi.

Derna je najhuje prizadeto območje Libije, ki jo je v nedeljo doseglo neurje Daniel, saj sta se na območju podrla dva jezova in mesto je zalila voda, ki je številne stavbe skupaj z ljudmi odplaknila v morje.

Brez strehe nad glavo je samo v Derni ostalo 30.000 ljudi, ocenjuje Mednarodna organizacija za migracije (IOM), ki dodaja, da jih je še nekaj tisoč brez domov v bližnjih krajih.

Pozno v torek so oblasti v politično razdeljeni državi potrdile najmanj 2300 smrtnih žrtev. Minister v vladi na vzhodu države je sicer danes dejal, da so v Derni našteli že več kot 5300 umrlih. Minister za civilno letalstvo Hičem Abu Čkiuat ob tem ocenjuje, da bi se lahko število celo podvojilo. Morje naj bi nenehno naplavljalo nova trupla.

Britanski BBC poroča, da umrle že pokopavajo, in sicer v skupnih grobovih. Trupla 145 Egipčanov pa so denimo že vrnili v domovino.

Mednarodna konfederacija Rdečega križa in Rdečega polmesca je poročala o 10.000 pogrešanih, reševalne službe na terenu pa so v torek zvečer sporočile, da naj bi bilo teh okoli 5000. Tako reševalci kot sorodniki še vedno iščejo morebitne preživele in pri tem prosijo za vso možno pomoč.

Ta je po poročanju tujih tiskovnih agencij že začela prihajati v državo, a dostavo pomoči in reševanje otežuje politična situacija v Libiji, ki je razdeljena med dve rivalski vladi, obenem pa številne ceste ostajajo poplavljene ali uničene.

Med drugim so pripravljeni pomagati ZDA, Nemčija, Iran, Katar, Turčija in EU. Italija danes v Libijo pošilja dve vojaški transportni letali, ki bosta v državi pripeljali tako zdravstveno in logistično opremo, tudi ekipe strokovnjakov. Na pot se je naložena s pomočjo prav tako podala ladja mornarice, po potrebi lahko pošljejo še eno, ki bi lahko prepeljala helikopterje za iskanje, je sporočilo italijansko obrambno ministrstvo.

Z lokalnimi, nacionalnimi in mednarodnimi partnerji pri zbiranju nujno potrebne humanitarne pomoči že sodelujejo tudi Združeni narodi, je v torek sporočil tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Stephane Dujarric. Njihova ekipa na terenu že ocenjuje potrebe in podpira lokalne oblasti pri nudenju pomoči.

V Libiji, kjer v zadnjih letih vladajo nemiri in kaos, za oblast v državi tekmujeta dve vladi – ena na vzhodu in druga, mednarodno priznana, na zahodu države, v Tripoliju. Diplomatska prizadevanja za razrešitev konflikta doslej niso obrodila sadov.

Vlada v Tripoliju je na območja, ki jih je prizadelo neurje, poslala letalo s 14 tonami medicinske pomoči in več kot 80 zdravstvenimi delavci, čeprav ne nadzoruje prizadetega vzhoda države, kjer leži tudi Derna, še piše BBC.

Prizadetih zaradi poplav v Libiji se je tako kot tudi žrtev nedavnega potresa v Maroku danes spomnil papež Frančišek. “Moje misli so pri ljudeh v Libiji, ki jih je močno prizadelo deževje, ki je povzročilo poplave z veliko žrtvami in ranjenimi, pa tudi veliko škodo,” je ob zaključku splošne avdience na Trgu svetega Petra po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal papež.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen