[Svobodni ministrski izleti na obskurne forume] Ministrica Ajanović Hovnik in štiri sodelavke v New Yorku “skurile” več kot 33.000 davkoplačevalskih evrov!

3

Udeležba ministrice za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik in štirih sodelavk ministrstva na julijskem forumu o trajnostnem razvoju v New Yorku dviguje prah. Za službeno pot vseh udeleženih je namreč država odštela nekaj več kot 33.000 evrov. Ministrica navedbe o neupravičenosti udeležbe sodelavk ministrstva zavrača in stroške ocenjuje kot razumne.

Ministrica Ajanović Hovnik se je skupaj s štirimi predstavnicami ministrstva v začetku julija v New Yorku udeležila Visokega političnega foruma o trajnostnem razvoju. Ministrico so spremljale namestnica generalnega sekretarja Maja Dimitrovski, generalna direktorica direktorata za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem Mateja Mahkovec, sekretarka v ministričinem kabinetu Nika Benedik in vodja sektorja za analize in razvojno načrtovanje Simona Hočevar.

Celotna pot je davkoplačevalce stala nekaj več kot 33.000 evrov, od tega so potovalni stroški znašali 13.412 evrov, stroški hotelskih nastanitev 16.589 evrov, stroški dnevnic udeleženk foruma pa 3000 evrov, je v četrtek poročala Televizija Slovenija.

Uradno delegacijo, potrjeno na vladi, sta sestavljali ministrica Ajanović Hovnik in namestnica generalnega sekretarja Dimitrovski, so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Uradna delegacija se je med 17. in 21. julijem udeležila ministrskega dela foruma in zasedanja Ekonomskega in socialnega sveta ZN, pri čemer je Ajanović Hovnik imela na forumu tri nastope oziroma predstavitve pred političnimi odločevalci, Dimitrovski pa se je med drugim udeležila vsebin, povezanih s krepitvijo kompetenc javnih uslužbencev. Preostale uslužbenke ministrstva, ki so se foruma udeleževale od 10. julija, pa so bile poleg spremljanja strokovnih vsebin tudi strokovna in vsebinska podpora ministrici na ministrskem delu foruma in bilateralnem razgovoru, so pojasnili na ministrstvu.

Na pomisleke o upravičenosti višine stroškov vseh udeleženk omenjene službene poti pa se je na Facebooku odzvala Ajanović Hovnik, ki je med drugim tudi sama zapisala, da je imela na forumu nastop, ki je vključeval vsebine trajnostnega razvoja, s katerimi se ukvarjajo na ministrstvu, in sicer inovativne izboljšave in modernizacija javne uprave za pospešeno preobrazbo v pametno, digitalno in zeleno gospodarstvo, priprava kakovostne zakonodaje in predpisov, ki nastajajo v partnerstvu z gospodarstvom, znanstvene stroke in civilne družbe in krepitev kompetenc javnih uslužbencev. “Ta vlada se je zavezala zelenemu preboju, zato trajnostni razvoj osebno in kot ministrica jemljem izredno resno,” je navedla.

Glede vprašanja, ali je bila udeležba vseh sodelavk ministrstva res nujna, saj je bilo mogoče sodelovati tudi prek video povezave, pa je zapisala, da se je Slovenija kot “resna država, bodoča članica Varnostnega sveta, konference udeležila v živo, ogled preko video povezav je namenjen širši javnosti in ne političnim odločevalcem”.

Ministrica je v današnjem odzivu za medije pojasnila še, da je delegacija prenočevala v trizvezdičnem hotelu, letela v ekonomskem razredu, v ZDA pa uporabljala javni prevoz. “So pa bile to zadnje letalske karte, vendarle je šlo za poletne mesece, ko je karte težko dobiti in so letala polna,” je visoko ceno potovalnih stroškov komentirala Ajanović Hovnik.

“Če bi pogledali ostale delegacije, ki potujejo ali pa so v New Yorku, je ta, upam staviti, ena najcenejših,” je zatrdila in stroške svoje delegacije ocenila kot razumne. Kot je še navedla, se je od nastopa ministrske funkcije udeležila petih službenih poti.

Televizija Slovenija je sicer danes še poročala, da je ministrico na službeni poti spremljal tudi njen mož, ki pa da si je vse stroške potovanja kril sam.

Službena pot delegacije ministrstva po četrtkovem poročanju Televizije Slovenija sicer odmeva tudi v javnosti. V bran ministrici je danes stopila njena strankarska kolegica, podpredsednica Gibanja Svoboda in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je dejala, da sicer nima dovolj informacij o omenjeni zadevi, a da poznavajoč ministrico verjame, da je odločitev o službeni poti sprejela razumno in ob upoštevanju vseh pogojev tudi za državo najbolj racionalno.

Št. komentarjev: 3
  1. darko pravi

    Sram naj jo bo zapravljivko! Če bi morala dati iz svojega žepa, ne bi dala niti evra. Fuj!

  2. Roman n. pravi

    A ta je bila včasih kelnerca?

  3. hinko pravi

    Golobovi plešejo na polno. Raja naj sedaj v živo vidi, koga je spravila na oblast. Pa najmanj 2,5 leta jih bo morala še gledati. Naj si kar zapomnijo!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen