(Socializem trka na velika vrata) Eurostat: Slovenija julija z največjim letnim padcem trgovine na drobno v vsej EU

2

Obseg trgovine na drobno se je v evrskem območju julija na mesečni ravni skrčil za 0,2 odstotka, v celotni uniji pa za 0,3 odstotka. V medletni primerjavi je upadel za 1,0 oziroma 1,2 odstotka. V Sloveniji je bil letni padec 16,3-odstoten in s tem največji med državami članicami, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

V mesečni primerjavi se je v območju z evrom obseg prodaje pogonskih goriv zmanjšal za 1,2 odstotka, medtem ko se je za 0,4 odstotka povečala prodaja hrane, pijače in tobaka. Za 0,5 odstotka je zrasla prodaja neživilskih proizvodov.

V EU se je prodaja pogonskih goriv zmanjšala za 1,1 odstotka. Za 0,2 odstotka je zrasla prodaja hrane, pijače in tobaka, za 0,6 odstotka pa prodaja neživilskih proizvodov, so sporočili evropski statistiki.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so imeli največje mesečne padce Danska in Irska (obe po -2,3 odstotka), Nizozemska (-1,4 odstotka) in Luksemburg (-1,3 odstotka). Največje rasti so po drugi strani beležili Portugalska (+1,1 odstotka), Švedska (+1,0 odstotka) in Ciper (+0,8 odstotka).

Slovenija je v mesečni primerjavi beležila 0,5-odstotni padec trgovine na drobno.

Medletno je prodaja pogonskih goriv padla za 3,4 odstotka, prodaja hrane, pijače in tobaka za 2,2 odstotka, za 1,1 odstotka pa se je povečal obseg prodaje neživilskih proizvodov.

V EU se je prodaja pogonskih goriv zmanjšala za 3,9 odstotka, za 2,4 odstotka je padla prodaja hrane, pijače in tobačnih izdelkov, prodaja neživilskih proizvodov pa se je povečala za 0,7 odstotka.

V medletni primerjavi so največje padce zabeležile Slovenija (-16,3 odstotka), Estonija (-8,6 odstotka) in Madžarska (-7,6 odstotka). Na drugi strani so največje rasti beležili Španija (+8,6 odstotka), Ciper (+8,0 odstotka) in Luksemburg (+6,9 odstotka).

Št. komentarjev: 2
  1. Linke pravi

    Proti socializmu se bojuje z orozjem, ne pa petjem cebelic

  2. Andrej Muren pravi

    Saj smo lani volili in izvolili socializem, danes ga imamo. Znan rek pravi, da kdor ne pozna zgodovine, jo bo prisiljen ponavljati. Ta rek se prav sedaj na polno potrjuje v Sloveniji. Očitno večina ljudi verjame, da nam je v rajni SFRJ bilo bolje kot danes v samostojni Sloveniji. V to nas seveda nenehno prepričujejo režimski mediji. Očitno gre za neko vrsto kolektivne histerije ali blaznosti, kakršno poznamo iz srednjega veka, ki se je takrat demonstrirala v obliki preganjanja čarovnic. Danes pa se poskuša demonizirati vse, ki nasprotujejo ponovnemu uvajanju socializma.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen