Putin in Kim na prvem srečanju po več letih o vseh temah, tudi o vojaškem sodelovanju

0

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes v vesoljskem centru Vostočni na ruskem Daljnem vzhodu sestal s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, s katerim se bosta po napovedih Putina pogovarjala o “vseh temah”. Tako je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali bosta govorila o vojaškem sodelovanju, poročajo ruske tiskovne agencije.

Analitiki in ameriški uradniki predvidevajo, da bosta govorila o severnokorejski dobavi streliva Rusiji za vojno v Ukrajini.

Putin je na srečanju s Kimom, ki mu je razkazal sodobni kozmodrom Vostočni, danes dejal, da bi Moskva lahko Pjongjangu pomagala pri izdelavi satelitov, potem ko jih je Severna Koreja letos skušala dvakrat neuspešno izstreliti.

Tik pred srečanjem pa je Severna Koreja izstrelila dve raketi. Po poročanju britanskega BBC je bil to prvi raketni preizkus, ki so ga izvedli, ne da bi bil Kim v državi.

Za Kima je sicer je to prva pot v tujino po štirih letih in drugi obisk v Rusiji, odkar se je aprila 2019 v Vladivostoku sestal s Putinom. Z oklepnim vlakom je v Rusijo prispel v torek.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen