Kijev: V Ukrajini več kot 420.000 ruskih vojakov, v noči na nedeljo nov ruski napad z droni

0

Po ocenah Kijeva ima Rusija na območjih v Ukrajini, ki jih trenutno nadzoruje, več kot 420.000 vojakov, je v soboto dejal namestnik vodje ukrajinskih obveščevalnih služb Vadim Skibicki. V noči na nedeljo je sicer območje Kijeva napadlo 32 ruskih dronov, ranjen je bil najmanj en človek, so sporočile ukrajinske oblasti.

“Ruska federacija je na naših ozemljih, ki so trenutno okupirana, vključno s Krimom, skoncentrirala več kot 420.000 pripadnikov vojske,” je Skibicki po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal na novinarski konferenci v Kijevu.

Omenjena številka ne vključuje pripadnikov ruske nacionalne garde in drugih specialnih enot na ukrajinskem ozemlju, je povedal Skibicki. Kot je dodal, Rusija v zadnjem mesecu aktivno izvaja napade s Krima, ki si ga je priključila leta 2014. Od tam naj bi ciljala na ukrajinski pristanišči Izmail in Reni.

V noči na nedeljo je območje Kijeva napadlo 32 ruskih dronov, od tega jih je ukrajinska protiletalska obramba sestrelila 25, je sporočila ukrajinska vojska. Po navedbah vodje vojaške uprave v Kijevu Sergeja Popka je bil v napadu poškodovana večnadstropna stavba v ukrajinski prestolnici ter več cest in električnih napeljav, ranjen je bil najmanj en človek.

Ukrajinska protiofenziva na vzhodu države se medtem nadaljuje, pri tem pa se sooča s srditim odporom ruskih sil, poroča AFP. Nove napade so Rusi izvedli tudi na območju Harkova na severovzhodu Ukrajine na območjih, ki so jih ukrajinske sile lani osvobodile, dodaja.

Po besedah ukrajinske obrambne ministrice Gane Malyar poskušajo ruske sile na vzhodu razkropiti ukrajinsko obrambo, “da nam je ne bi uspelo koncentrirati v okolici Bahmuta, kjer uspešno napredujemo”. Kot je opozorila, so Rusi “močni, imajo več ljudi in orožja”, še navaja AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen